Parašutisty Gabčíka a Kubiše budou v Plzni připomínat busty na domě, kde se ukrývali

Památník parašutistů Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše bude ode dneška připomínat jejich pobyt v Plzni. Oba jsou známi tím, že za druhé světové války provedli atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. V plzeňské ulici Pod Záhorskem číslo jedna je nějaký čas po činu ukrýval policejní inspektor Václav Král. K pamětní desce umístněné na domě, která osudy všech aktérů připomíná, přibudou busty obou vojáků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výsadek Anthropoid – rotmistři Jan Kubiš a Josef Gabčík

Výsadek Anthropoid – rotmistři Jan Kubiš a Josef Gabčík | Foto: z archívu Vojenského historického ústavu a Eduarda Stehlíka

Policejní inspektor Václav Král ve svém domě za druhé světové války ukrýval české odbojáře a parašutisty. Jeho zásluhy a osud celé jeho rodiny popisuje současný majitel domu Stanislav Bukovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novou podobu památníku parašutistů Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše se zajímala Martina Klímová

„Václav Král pomáhal jednak s ubytováním, dále jim pomáhal opatřit různé dokumenty, které byly nezbytné k přežití, a zároveň se staral i o stravování. Pak přešli do Prahy a Karel Čurda kromě toho, že udal parašutisty, udal i všechny jejich spolupracovníky, takže došlo k velkému zatýkání, mimo jiné i rodiny Králových. Václav, Pavla a sedmnáctiletá Helenka Králová byli 24. října 1942 zlikvidováni.“

Pohnuté události a zavraždění rodiny Králů už 17 let připomíná na domě pamětní deska.

„My jsme se teď v poslední době rozhodli, že by se deska měla ještě vylepšit i busty parašutistů Josefa Gabčíka a Jana Kubiše, kteří se zde ukrývali,“ vysvětluje Stanislav Bukovský, který je zároveň autorem výtvarného návrhu.

„Jsou velikosti o něco menší než skutečné. Především šlo o to sehnat dostatečné množství fotografií, aby se mohla zhotovit pokud možno věrohodná podoba. Jsou odlity do bronzu a pamětní deska, kde je text o rodině Králových a o výsadku skupiny Anthropoid, je žulová. Po stranách budou další žulové desky, na nichž budou přidělány busty,“ dodává Stanislav Bukovský.

Dílo finančně podpořil první plzeňský městský obvod. Slavnostní odhalení památníku Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše se koná dnes v ulici Pod Záhorskem od 10 hodin.

Atentát na Heydricha | Foto: Michal Jindra

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme