Bývalý fotbalista senátorem a negramotný bavič poslancem, Brazilci nemají důvěru v politiky

Nebývalý úspěch v brazilských volbách slavil známý fotbalista a mistr světa Romário. V Rio de Janeiru kandidoval do senátu a získal 63 procent hlasů, tedy nejvíc za posledních 30 let. Není to ale jediný politik, který uspěl u brazilských voličů a je známý díky jiné profesi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazílii čekají prezidentské volby

Brazílii čekají prezidentské volby | Foto: Dana Felipe | Zdroj: ČTK

V uplynulém volebním období byl tento muž s tisíci góly na kontě federálním poslancem. Romário proslul především ostrou kritikou MS ve fotbale.

Označil ho za největší loupež v dějinách země a řekl, že prezidentem Brazílie není Dilma Rousseffová, ale FIFA.

Romário prosazuje například zákony pro zdravotně postižené. Jeho dcera Ivy má Downův syndrom. Fotbalista má samozřejmě i své kritiky. Může jim ale namítnout, že má jednu z nejlepších účastí na jednání sněmovny.

V Rio de Janeiru ho volilo přes 4,5 milionu lidí. „Romário ví, co dělá. Má pusu a mluví. Říká, co si myslí. Mluví v pravou chvíli. Je tu spousta politiků, kterých už máme dost. Takových, co říkají: zvolte mě, udělám tohle, udělám támhleto. A pak se po nich slehne zem," vysvětlil jeden z voličů.

Podle nedávného průzkumu nemá 73 procent voličů důvěru v politiky, kteří je žádají o hlas. Lidé v Brazílii mnohdy volí na protest proti zkušeným politikům.

Do sněmovny se tak podruhé probojoval kandidát Tiririca, nazývaný bavičem nebo humoristou. Dostal druhý největší počet hlasů ve volebním obvodě Sao Paulo, za svého poslance ho zvolilo přes milion lidí.

Před čtyřmi lety málem nemohl kandidovat kvůli negramotnosti. Tehdy také prohlašoval, že vůbec neví, co takový poslanec dělá, ale pořádně to prozkoumá a všem to ukáže.

David Koubek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme