Na lístcích pro komunální volby se křížkuje. Ty pro senátní volby se neupravují

Nejpozději dnes by měli mít všichni voliči ve schránkách hlasovací lístky. Už v pátek a v sobotu se totiž konají jak senátní, tak komunální volby. Své hlasy mohou voliči odevzdávat u skoro 1500 okrskových komisí po celé republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do Evropského parlamentu

Volby do Evropského parlamentu | Foto: Filip Jandourek

Když ale někomu hlasovací lístky do schránky nepřijdou, nic se neděje. Každý je může dostat také přímo ve volební místnosti.

Lístky pro volby do Senátu se nijak neupravují.

„Na rozdíl od voleb do Poslanecké sněmovny, kdy se volí na základě poměrného systému, volby do Senátu probíhají podle systému většinového. Každý kandidát má svůj hlasovací lístek. Volič si vybere jeden hlasovací lístek, nijak ho neupravuje a tento lístek vloží do úřední obálky,“ vysvětluje Jan Cieslar z Českého statistického úřadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak před vhozením do urny upravit hlasovací lístky, zjišťovala redaktorka Lenka Jansová

Na hlasovacích lístcích pro komunální volby se nekroužkuje, ale křížkuje. Volič má tolik hlasů, kolik členů bude mít zastupitelstvo. Konkrétní číslo najde uvedené na lístku.

„Volič může využít všechny tyto své hlasy, může jich samozřejmě využít méně, ale nikdy ne více. Může preferovat nebo volit dané uskupení, čili využije jeden hlas, kdy učiní křížek u názvu tohoto uskupení, případně může rozprostřít své hlasy mezi jednotlivá uskupení, sdružení, politické strany,“ upřesňuje Cieslar.

Když volič zakřížkuje stranu a pak jednotlivá jména z jiných stran, dává tak přednost uchazečům s křížkem. Teprve zbytek kandidátů do zastupitelstva doplňuje ze strany, kterou označil, a to podle pořadí na lístku.

A kdy hlas v komunálních volbách neplatí? „Pokud volič na hlasovacím lístku neudělí žádný křížek, čili hlasovací lístek nijak neupraví. Nebo pokud by volič označil více než jednu volební stranu. Nebo pokud by označoval jednotlivé kandidáty a označil jich více, než se v obci volí,“ upozorňuje Jiří Prox z Českého statistického úřadu.

Lidé z velkých měst, například z Prahy, Brna nebo Ostravy, budou v komunálních volbách rozhodovat dvakrát.

„Volby do zpravidla magistrátu toho města a volby do jednotlivých městských částí a městských obvodů. Volič dostane dva hlasovací lístky, jeden pro zastupitelstvo své městské části a druhý pro magistrát. Oba tyto hlasovací lístky označí a vloží do společné úřední obálky. Hlasovací lístky jsou rozlišeny barevným pruhem,“ dodává Prox.

V některých z těchto obvodů se navíc volí ještě senátor. Voliče tam tedy čeká celkem trojí rozhodování.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme