Hollywood umí dát make-up i usychajícím trávníkům. Barví je na zeleno

Rozpraskaná půda, obavy z lesních požárů a nedostatek vody už měsíce trápí západoamerickou Kalifornii. Sucha si vybírají daň nejen na polích farmářů, ale i ve městech. Do boje s nedostatkem vláhy teď vyrazili i majitelé hollywoodských domů a rezidencí. Své vysušené trávníky začali barvit na zeleno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sekačka na trávník

sekačka na trávník | Foto: Free Stock Photos

Stoprocentně bezpečný, netoxický a hlavně – zelený. Hollywoodské trávníky nabírají po měsících sucha svěží barvy. Stačí jeden zásah speciálního sprejovacího komanda a majitelé rezidencí ve vedry vysušené Kalifornii se můžou pyšnit předzahrádkami jako po jarním deštíku.

„Lidé jsou rádi, že i uprostřed sucha můžou mít krásný zelený trávník. A neplýtvat přitom vodou na zalívání ani nečelit pokutám," říká majitel firmy „Šťastný trávník" Drew McLellan, který nejhorší sucha v historii Kalifornie pojal jako šanci k podnikání.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém trendu v Kalifornii, barvení trávníků na zeleno, mluvila Lenka Kabrhelová

Zatímco úřady tvrdě trestají plýtvání vodou, pěstěné trávníky usychají a zahradníci přicházejí o práci, byznys Drewa a jeho manželky jen vzkvétá.

„Barva na trávě vytváří ochrannou vrstvu a umožňuje tak rostlinám udržet déle vlhkost. Sluneční paprsky ani ultrafialové záření tak trávník tolik neničí," vyjmenovává Drew přednosti netradiční zahradnické kúry, která se podle něj nese v ekologicky šetrném duchu.

Známý nápis na kopcích nad Hollywoodem | Foto: PD Photo.org

Přírodní barva je vyrobená na rostlinné bázi a trávě poskytuje ochranu před téměr pouštní výhní.

Není to ale jen mezera na trhu, co Drewa vede ke zkrášlování skomírajících kalifornských zahrad. Částečně je to i sentimentalita a obavy, že by sytě zelené trávníky, známé zbytku světa třeba z filmů, mohly úplně zmizet.

Bonusy za šetrnost

Dramatická sucha vedla kalifornské úřady k tomu, aby obyvatele motivovaly k šetření vodou. Majitelům domků, kteří se rozhodnou osázet zahrady odolnějšími druhy rostlin anebo je vůbec vést v pouštním stylu, nabízejí výhodné dotace a slevy.

„Nechci se bát, že moje děti při každém proběhnutí na zahradě zakopnou o skálu nebo se skutálejí do kaktusů. To, že tu teď máme sucha, přece nemusí znamenat, že bychom se měli přestat těšit z pobytu na čerstvém vzduchu," vysvětluje svou motivaci Drew McLellan.

To, že je trávníková Potěmkinova vesnice hitem letošního podzimu v Kalifornii, kde uplynulý víkend teploty překročily i 40 stupňů Celsia, potvrzuje Drewova klientka Marta Gomezová z kalifornského města Santa Fe Springs:

„Všichni máme šetřit vodou a nasprejovaný trávník nemusíte tolik zalévat. Je to skvělý nápad. Už jsem přesvědčila spoustu sousedů," pochvaluje si majitelka šťastného trávníku, který má vydržet zelený příštího půl roku. I kdyby náhodou přišly deště.

Zahradní chodníčky | Foto: Pavel Chlouba

Zvětšit mapu

Lenka Kabrhelová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme