Skiareály modernizují za desítky milionů, výrazné zdražování ale nechystají

Provozovatelé lyžařských středisek se připravují na sezonu. Do modernizace sjezdovek letos investovali i desítky milionů korun. Výrazné zdražování ale neplánují, lyžaři si tak připlatí jen v řádu desetikorun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skiareály se už připravují na sníh

Skiareály se už připravují na sníh | Foto: Lukáš Milota

Investované peníze do modernizace a novinek má lyžování zdražit jen nepatrně, a to v řádu desetikorun. Ceny na řadě míst navíc zůstanou stejné - jako třeba v areálu Špindlerův Mlýn.

A to i přesto, že provozovatelé tam letos do rekonstrukcí a modernizací investovali skoro 100 milionů korun. I tak tam ale turisté zaplatí nejvíc. Jednodenní permanentka pro dospělého tam stojí 750 korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji cen v nadcházející lyžařské sezoně mluvila Zuzana Švejdová

Připlatit si lidé budou muset třeba i v resortu Černá hora v Peci pod Sněžkou. Jednodenní lyžování vyjde na 650 korun, tedy o 30 korun víc než loni. A třeba na Klínovci místo loňských 590 korun lidé zaplatí o 60 korun víc.

Podraží lyžařské zájezdy

Předprodeje lyžařských zájezdů jsou už v plném proudu. Do konce října mají lidé ještě možnost koupit takzvané first minute - a to se slevou okolo pěti procent. Podle Kateřiny Petříčkové z Asociace cestovních kanceláří a agentur ale letos zájezdy podraží:

„V letošním roce se lyžařské zájezdy pro české klienty zdražily, a to z důvodu zvýšení kurzu koruny vůči euru. Podle informací od cestovních kanceláří jsou zájezdy na letošní sezonu dražší o 8 až 10 procent.“

Na hosty se připravují i horské hotely a penziony. Třeba Silvestr je už v některých z nich úplně vyprodaný.

Pro Čechy budou Alpy dražší

Lyžaři si budou muset připlatit i v Alpách, kam každoročně jezdí statisíce Čechů. Ve srovnání s loňským rokem zájezdy zdražily zhruba o 10 procent.

Důvodem je inflace v alpských zemích a také oslabení koruny vůči euru. Zdražily tedy jak skipasy, tak i ubytování.

Podle odhadů by i letos mělo do zahraničí - tedy Itálie, Rakouska, Francie nebo Švýcarska vyrazit víc než půl milionu Čechů.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme