U Hamru na Jezeře na Českolipsku začala likvidace areálu po hlubinné těžbě uranu

V těchto dnech se rozjela likvidace areálu po hlubinné těžbě uranu u Hamru na Jezeře na Českolipsku. Připravovala se od roku 2009. Většinu z více než 600 milionů, které se do likvidace povrchového areálu dolu Hamr I. investují, se zaplatí z evropských dotací. Na konci roku 2015 by měl být bez kontaminovaných materiálů. Tři roky se pak bude sledovat, jestli kontaminace dosáhla hranice, která neohrozí lidi a životní prostředí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nedaleko Hamru na Jezeře na Českolipsku začala likvidace areálu po hlubinné těžbě uranu

Nedaleko Hamru na Jezeře na Českolipsku začala likvidace areálu po hlubinné těžbě uranu | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Součástí likvidace je zhruba devadesát objektů. Počítají se do toho všechny objekty, například laboratoře, těžní věž, strojovna i obslužná zařízení,“ vysvětluje náměstek odštěpného závodu společnosti Diamo, která zajišťuje likvidaci po těžbě uranu v oblasti kolem Stráže pod Ralskem, Ludvík Kašpar.

Budovy už nemají okna ani dveře, chybí i části stěn. Likvidují se zatím objekty, které nejsou kontaminované. „Zatím jsme v první fázi likvidačních a sanačních prací, které spočívají ve vyklizení odpadu, demontáži technologie a třídění materiálu před samotným zahájením bouracích prací,“ upřesňuje Kašpar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nedaleko Hamru na Jezeře na Českolipsku začala likvidace areálu po hlubinné těžbě uranu. Podrobnosti zjišťoval redaktor Tomáš Mařas

Vzhledem k bývalé těžbě uranu lze podle odborníků předpokládat, že v místě stále budou pozůstatky kontaminace ve formě radionuklidů. Jaká je kontaminace, se stále monitoruje.

„Zjistilo se to v rámci analýzy rizika, která zmapovala rozsah kontaminace a identifikovala rizika spojená s jejím šířením. V současné době, při likvidačních a sanačních pracích, se to monitoruje pomocí dozimetrů, které dokáží monitorovat veškeré složky záření,“ dodává Kašpar.

Dozimetry vypadají jako poštovní schránky na stojanech. Radionuklidy je třeba sledovat v celém areálu.

Likvidace se týká i těžební věže, která se v okolí stala symbolem těžby uranu. I věž nakonec půjde k zemi. „Bohužel věž bude demolována z důvodu rozsáhlé kontaminace i technického stavu,“ říká Kašpar.

„Nicméně bychom rádi tady zanechali alespoň památník k připomenutí těžby uranu tady v oblasti Stráže pod Ralskem. Její likvidace není zatím úplně jasná. Předpokládá se, že by mohla být zlikvidována odstřelem, ale bude to záviset na návrhu památníku, který připravujeme. Chtěli bychom v něm využít některé její konstrukční prvky, ty nekontaminované. Samozřejmě v tom případě nebudeme věž likvidovat odstřelem ale rozebíráním,“ doplňuje.

Nejen každá část věže, ale každý odpad, který opouští areál je změřený na radionuklidy. Zároveň s likvidací posledního areálu po hlubinné těžbě se likviduje i chemická úpravna v nedaleké Stráži pod Ralskem.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme