Evropou se začínají šířit obavy z nákazy ebolou. Epidemie zatím nehrozí, tvrdí odborníci

První Evropankou, která se nakazila ebolou mimo Afriku, je španělská zdravotní sestra. Nyní je ve stabilizovaném stavu, vědci ale spekulují o možnosti dalšího rozšíření eboly na starém kontinentu. Stále ale převládá názor, že riziko epidemie je velmi nízké.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Těchoníně ošetřují pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Právě tady by se mohla léčit ebola

V Těchoníně ošetřují pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Právě tady by se mohla léčit ebola | Foto: Filip Jandourek

Tuto pravděpodobnost se pokusili spočítat vědci bostonské univerzity pod vedením Alexe Vespignaniho. Využili k tomu vzorec šíření eboly a údaje o leteckém provozu.

Vyšla jim 75procentní pravděpodobnost, že se do konce října ebola dostane do Francie. Ve Velké Británii se podle nich virus do konce měsíce objeví s 50procentní pravděpodobností. To vše za předpokladu, že nebude omezena letecká doprava do postižených oblastí.

Ve Španělsku se ebolou nakazila zdravotní sestra. Jde o první nákazu v Evropě

Číst článek

K tomu už ale řada leteckých společností přistoupila, takže z matematického hlediska je pravděpodobnost zavlečení viru do evropských zemí výrazně nižší, údajně okolo 15-25 procent.

Hlavně ve Francii už předpovědi začaly vyvolávat strach. Do jedné pařížské školy rodiče odmítli poslat své děti kvůli tomu, že jedním se spolužáků je chlapec, který se právě vrátil z Afriky.

Žádné příznaky sice nevykazoval, rodiče ale trvali na tom, že měl ještě zůstat v karanténě. Podle francouzských médií ale epidemie nehrozí.

S tím souhlasí také odborníci, kteří tvrdí, že je krajně nepravděpodobné, že by se nemoc v rozvinutých zemích rozšířila.

Alex Vespignani agentuře Reuters řekl, že je to do velké míry otázka štěstí. Riziko spočívá v dlouhé inkubační době, kvůli které lidé nemusí celé týdny vědět o tom, že jsou nakaženi.

Ebola | Foto: Český rozhlas

Anna Maňourová, Tea Turková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme