Stav dětských zubů je alarmující, upozorňuje lékař. Kdo za to může?

8. říjen 2014

„Rádi bychom, kdyby zuby pacientů byly zdravé, ale trend je bohužel opačný,“ povzdychl si ve studiu Radiožurnálu zubní lékař Aleš Váňa. Pokud se bojíte vrtačky, věřte, že i pro zubaře je ideální, když tento nástroj vůbec nepoužije.

Stav dětských zubů je podle Aleše Váni alarmující. „Čísla jsou hrůzná,“ přisvědčuje.

Podle něj za to může především rozpad preventivních prohlídek na základních školách. Ty sice často nebyly nejpříjemnější, ale zachytily některé problémy se zuby.

Čtěte také


„Nejlepší je mechanický kartáček s rovnými štětinami a malou hlavou. Elektrické kartáčky jsou příliš agresivní. Zubní pastu si vyberte, jakou chcete,“ radí Aleš Váňa.

„Systém prevence se rozpadl a problémy se odsouvají do budoucna. Potom k nám přicházejí pacienti, kterým je třeba 25 let a více, se strachem. A mívají větší problémy, které by se daly zachytit kolem šestého sedmého roku života,“ popisuje.

Z dospělých se problémy přenášejí na děti. „Výchova v rodině k orálnímu zdraví je přenosná,“ tvrdí Aleš Váňa a připomíná, že mnozí dospělí často vynechávají nejen návštěvy u stomatologa, ale také dentální hygienu. Právě ta však podle něj funguje jako dobrá prevence.

Aleš Váňa, zubní lékař

Používáte běžný zubní kartáček, ale ten mezizubní bychom ve vaší koupelně hledali marně? I vám poradil Aleš Váňa v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio