Hlasovací lístky jsou rozdané, do komunálních a senátních voleb zbývají tři dny

Všichni voliči by měli mít po dnešku ve schránkách hlasovací lístky. Už za tři dny totiž půjdou Češi volit komunální politiky a také třetinu senátorů. V počtu kandidátů jsou tyto volby rekordní. O místa v obecních zastupitelstvech usiluje přes 230 tisíc lidí. V horní komoře Parlamentu se utká o hlasy na 240 uchazečů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začalo sčítání hlasů v senátních volbách

Začalo sčítání hlasů v senátních volbách | Foto: Filip Jandourek

Někde dostanou voliči celkem troje hlasovací lístky. A to v případě, že se v jejich obvodě vybírá senátor a ještě k tomu jsou z velkých měst, třeba Prahy, Brna nebo Ostravy.

Tam budou totiž v komunálních volbách rozhodovat dvakrát, říká Jiří Prox z Českého statistického úřadu. „Volby do - zpravidla - magistrátu města a volby do jednotlivých městských částí a městských obvodů.“

Pokud někomu do schránky lístky nepřijdou, nic se neděje. Může je také dostat přímo ve volební místnosti.

Úprava lístků pro komunální volby ale není jednoduchá. Nekroužkuje se, ale křížkuje, a to je možné i napříč všemi kandidujícími stranami.

Proto je pro řadu lidí pohodlnější upravit lístek doma. S hlasováním do Senátu je to jednodušší, lístky se nijak neupravují.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme