Nevládní organizace budou při volbách hlídat, zda se v Českém Těšíně nekupčí s hlasy

Před čtyřmi lety se za odevzdaný hlas v komunálních volbách platilo 300 korun i více a soud rozhodl, že se celé hlasování musí opakovat. Kupčení s hlasy podle zástupců nevládní organizací hrozí i v pátek a v sobotu, proto budou volby sledovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český Těšín

Český Těšín | Foto: Alena Blažejovská | Zdroj: Český rozhlas

„Nabídli mi pětistovku, když půjdu volit. Řekla jsem, že děkuji, ale nemám zájem,“ vypověděla v roce 2010 jedna ze svědkyň manipulace s volbami. Kvůli kupčení s hlasy soud rozhodoval přímo v budově tamní radnice. Několik stovek korun za odevzdaný hlas potvrdili i další svědci.

Náznaky, že se bude kupčit znova, se už na sociálních sítích objevily. Tvrdí to vedení českotěšínské radnice, které kvůli tomu podalo trestní oznámení. Obavy spojily i čtyři nevládní protikorupční organizace a jejich zástupci budou hlídkovat přímo v ulicích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci před volbami v Českém Těšíně sleduje reportér ČRo Martin Knitl

„Chceme na to upozornit, protože před čtyřmi lety k tomu docházelo v několika známých lokalitách, ale máme poznatky, že jich bylo daleko více a že se letos v daleko více lokalitách letos kupčení s hlasy chystá,“ potvrzuje Lukáš Janda ze sdružení Oživení.

Hlídky těchto organizací se zaměří na podezřelé svážení lidí k volebním urnám, účelové stěhování před volbami a na jakékoli důkazy možného skupování hlasů.

Martin Knitl, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme