Na slovenské koleje míří čeští přepravci, nabídnou levnější a kvalitnější cestování

Česká soukromá společnost RegioJet rozšiřuje svoji působnost i na slovenskou železnici. Bude jezdit z Prahy až do východoslovenských Košic. Cestující na této trase tak čeká výrazné zlevnění jízdenek. RegioJet je bude nabízet za 9 eur, tedy 243 korun. Slovenské dráhy ale konkurenci nevítají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak RegioJet

Vlak RegioJet | Foto: Pavel Petr

Společnost RegioJet podnikatele Radima Jančury už funguje na Slovensku delší dobu. Jezdí jednou denně z Prahy do středoslovenské Žiliny, teď ale chce ovládnout trasu Praha - Košice.

Státního přepravce Železnice Slovenské republiky (ŽSR) chce společnost RegioJet porazit hlavně cenou a kvalitnějšími službami. Dnes na hlavním nádraží v Bratislavě představila vagony, se kterými chce slovenské zákazníky vozit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká soukromá společnost RegioJet rozšiřuje svoji působnost i na slovenskou železnici. Další podrobnosti přiblížil zpravodaj Petr Vavrouška

Při té příležitosti Radim Jančura Českému rozhlasu prozradil, co od vstupu na Slovensko čeká:

„Že bychom tam přinesli jakousi kulturu cestování, kterou jsme zavedli v Čechách, a snížili ceny zhruba o 25 procent. Protože na Slovensku se ve vlacích i autobusech jezdí za vyšší ceny než v ČR. Takže věřím, že cestování tam zkvalitníme i zlevníme.“

Jízdenky na trase Praha – Košice chce RegioJet nabídnout za 9 eur, tedy necelých 250 korun. První spoj na této trati vypraví už v sobotu. V polovině prosince pak nasadí své vlaky také na trase Košice – Bratislava. Od prosince chce na slovenské tratě navíc vyrazit i další soukromý český dopravce, Leo Express.

Slovenské dráhy se na vstup soukromé české konkurence připravují. Zvažují změny v cenách a ve službách. Detaily ale zatím tají, nechávají si to na poslední chvíli.

Boj o přepážky

Noviny na Slovensku píší o tom, že na slovenských kolejích začíná tvrdý boj o zákazníka. Železnice Slovenské republiky, které vlastní například hlavní nádraží v Košicích, nechtějí firmě RegioJet pronajmout přepážky na prodej jízdenek. Argumentují tím, že je samy potřebují.

Radim Jančura už uvedl, že pokud to bude nutné, postaví si na nádraží improvizované stánky, nebo se dokonce bude soudit. Rád by se ale dočkal nějaké dohody.

„Věřím tomu, že do konce roku nám ta prodejní místa ŽSR, což je vlastně náš partner a majitel infrastruktury a nádraží, nabídnou. Jsem o tom přesvědčený,“ naznačuje.

Železniční společnost Regiojet dnes zahajuje pravidelný provoz svých vlaků | Foto: Filip Jandourek

Slovenští cestující se mohou těšit ještě na jednu novinku. Konkrétně na vybavení ve vagonech. Nově bude i ve druhé třídě v každém sedadle před cestujícím dotyková obrazovka.

„Je tam kompletní multimediální obsah, jsou tam zprávy, připojení na internet, rádio, hudba. Je tam hodně možností, prostě je otevřený systém. A jsme schopni na základě požadavků zákazníka doprogramovat jakékoli funkce,“ popisuje autor projektu Josef Hostin.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme