Referendum k obchvatu v Novém městě nad Metují se o víkendu konat nebude

Obyvatelé Nového Města nad Metují nakonec nebudou na konci týdne současně s komunálními volbami hlasovat i v referendu o obchvatu. Přípravný výbor podal návrh na uspořádání plebiscitu už začátkem června, město v něm však našlo vady. Spor zatím nedospěl k závěru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Nové Město nad Metují

Zámek Nové Město nad Metují | Foto: Jan Sokol

Návrh na referendum podávají lidé kvůli plánované přeložce silnice I/14. Ta má vést v koridoru od místní části Vladivostok, kolem vlakového nádraží, pod sídlištěm Malecí až nad Vrchoviny.

Stovkám lidí se to nelíbí a chtějí obchvat. Petici za konání referenda s tímto požadavkem jich podepsalo 1700.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak je to s referendem o obchvatu v Novém Městě nad Metují, zjišťovala redaktorka Kristýna Štanderová

Město jejich výzvu zatím nevyslyšelo. Důvodů uvádí víc, třeba to, že lidé údajně nevěděli, co přesně podepisují.

„Samotné listiny už obsahovaly to, že jsou návrhem, a občané vlastně podepisovali ty podpisové listiny – jsme přesvědčeni – že aniž by viděli ten návrh, který byl potom zároveň s podpisovými archy správnímu odboru městského úřadu přeložen,“ říká právnička novoměstské radnice Lucie Šímová.

Námitka se opírá o to, že návrh byl datovaný 3. června, zatímco podpisy jsou starší. Zmocněnec přípravného výboru Václav Zilvar si nemyslí, že by to měl být problém. Návrh prý vznikl už v lednu a lidé věděli, co podepisují.

„Myslím, že všech těch 1700 lidí, kteří to podepsali, vědí, že to podepsali v období mezi únorem a 3. červnem,“ podotýká Zilvar.

Dalším sporným bodem je částka, kterou by mělo hlasování stát a kdo ho zaplatí, což jsou údaje, které musí návrh referenda mít ze zákona.

Organizátoři vyčíslili náklady na 30 tisíc korun. Kdyby se hlasovalo zároveň s komunálními volbami, byla by to podle Zilvara především otázka vytištění hlasovacích lístků. Město tvrdí, že to je nerealistický odhad.

„Dělali jsme si kalkulaci v případě, že by proběhlo referendum teď při komunálních volbách. Ta kalkulace vycházela na 100 tisíc korun. Částka se skládá ze dvou položek – jedna část je inventář, který je k tomu potřeba, a druhá část jsou odměny pro členy komisí,“ říká tajemník úřadu Petr Tyč.

Spor u soudu

Město uložilo přípravnému výboru, aby vady v návrhu odstranil. Výbor se dvakrát obrátil na soud a čas běžel. Výsledkem je, že lidé o obchvatu současně s nadcházejícími volbami hlasovat nebudou.

Václav Zilvar vidí jako hlavního viníka radnici, podle Petra Tyče však město postupovalo správně a transparentně.

„Společně s právničkou jsme velmi pečlivě prověřovali veškeré postupy našeho správního odboru, a navíc jsme naše postupy ještě konzultovali jak s krajem, ta s ministerstvem vnitra,“ dodává Tyč.

Přípravný výbor mezi tím podal další žalobu. Nesouhlasí s tím, že návrh na konání referenda neprojednalo zastupitelstvo. Pokud by soud rozhodl ve prospěch přípravného výboru, pak by se referendum mělo konat zároveň s některými dalšími volbami.

Kristýna Štanderová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme