Počet žádostí o příspěvek na bydlení v Děčíně roste, podle odborníků stoupá míra chudoby

V Děčíně prudce stoupá počet lidí, kteří pobírají příspěvek na bydlení. Zatímco v roce 2012 bylo přes dva tisíce žadatelů, letos se jejich počet zvýšil o tisíc dvě stě. O sociální dávky už nežádají pouze lidé bez práce, do finančních problémů se dostávají i zaměstnanci s nízkým platem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty, dům (ilustrační foto)

Byty, dům (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle odborníků čísla ukazují, že v regionu stoupá míra chudoby. Na dávkách jsou čím dál častěji závislí senioři i pracující rodiny.

„Sociálně slabí už nejsou jen lidé bez práce, ale i ten, kdo má nízkou mzdu a dosáhne na tu sociální dávku,“ vysvětluje novou definici vedoucí státní sociální podpory a pěstounské péče Michaela Chladíková.

Matka tří dětí Lucie Šmejkalová pracuje 12 až 16 hodin denně. Přesto je její mzda tak nízká, že by mohla pobírat příspěvek na bydlení.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Děčíně roste počet žádostí o příspěvek na bydlení. Podle odborníků stoupá v regionu míra chudoby. Natáčela redaktorka Iva Zítková.

„Došlo to do takové fáze, že o něj žádat budu. Manžel má jenom sezonní práce, protože je zedník. Přes zimu je to horší, musím vydělat peníze i za toho chlapa. I těch pár peněz, které by mi stát mohl na domácnost přispět, by mi pomohlo,“ přibližuje svoji situaci Šmejkalová.

Lenka Šmuclerová celý život podnikala, ale i ona si chce zažádat o sociální dávky. Jsem samoživitelka, podnikala jsem, ale výdělky nebyly takové, jaké bych potřebovala, vypráví Šmuclerová.

„Měla jsem krámek, dnes si toho ale lidé moc nekupují. Dítě jsem prostě neuživila,“ dodává Šmuclerová.

Děčín má stále velkou výhodu v tom, že počet obyvatel neklesl pod padesát tisíc. Pokud se tak stane, budou pro město platit přísnější pravidla vyplácení dávek. Pro lidi, kteří jsou na nich závislí, by to znamenalo velký úbytek příjmů.

Čechů ohrožených chudobou přibývá. V evropském měřítku si ale země vede dobře

Číst článek

Podle oficiálních údajů chudoba ohrožuje zhruba 1,5 milionu Čechů. Skoro 900 tisíc z nich nemá trvalé zaměstnání, dostatečný příjem a chybí jim základní materiální zajištění. Další statisíce Čechů se drží jen těsně nad hranicí bídy.

Zatímco v Česku je chudý každý desátý, například v Bulharsku je chudobou ohrožena skoro polovina domácností.

Situace se ovšem v posledních letech zhoršuje u takzvaně pracujících chudých. Lidé pracující na plný úvazek žijí i tak pod hranicí chudoby. Podle odhadů se problém týká už skoro pěti procent Čechů.

Iva Zítková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme