Platy zdravotníků by měly vzrůst o pět procent, řekl ministr po jednání s odbory

Platy ve zdravotnictví by měly být od příštího roku vyšší, jejich tarifní část vzroste o pět procent. Navýšení dnes oznámil po jednání s odbory ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Platy by se měly zvednout nejen lékařům, ale všem zdravotníkům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Na Homolce

Nemocnice Na Homolce | Foto: Filip Jandourek

„Chceme vyslat jasný signál, že si tato vláda práce českých zdravotníků váží,“ uvedl Němeček.

Zvýšením tarifní části mzdy chce vláda mimo jiné odradit lékaře od toho, aby odcházeli za lepšími platy do zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zvyšování platů ve zdravotnictví mluvili současný a bývalý ministr zdravotnictví S. Němeček a L. Heger

Podle aktuálních čísel České lékařské komory zamířilo v prvních devíti měsících letošního roku za hranice skoro tři sta českých lékařů, což je nejvíc od akce Děkujeme, odcházíme! z roku 2011.

Této protestní akci lékařů čelil v křesle ministra zdravotnictví Leoš Heger, v současnosti poslanec za opoziční TOP 09.

I on podle svých slov o navýšení platů usiloval, ale nepovedlo se mu to. Se současným rozhodnutím tak souhlasí. „Je fakt, že to zdravotnictví, pokud jde o platy, bylo dlouhodobě podfinancované,“ poznamenal Heger.

Náklady, které zvýšení tarifů přinese, budou podle Němečka zhruba 3,5 miliardy korun. „To je velmi malá část toho, co do těch nemocnic jde,“ řekl ministr s tím, že systém si takové zatížení může dovolit.

Odborům by se líbilo 10 procent

Předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková ministrovu nabídku přivítala, definitivní odpověď si však podle ní ještě odboráři rozmyslí.

„My jsme požadovali a primárně máme závazek z našich odborových organizací požadovat desetiprocentní nárůst,“ uvedla Žitníková.

To už by však podle Němečka bylo moc. „Role odborů je žádat co nejvíc, já jsem ministr zdravotnictví. To znamená, že musím zvažovat oba ty požadavky – stabilitu veřejného zdravotního pojištění a stabilizaci zdravotníků. Pět procent tarifů je podle mě maximum, co si v letošním roce, respektive pro ten příští rok můžeme dovolit,“ uzavřel ministr.

Ten alespoň zdravotníkům slíbil, že když to systém dovolí, chtěl by v drobném navyšování platů pokračovat každý rok.

Lenka Jansová, Veronika Sedláčková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme