Český trh zaplavují levné závadné výrobky. ČOI jich odhaluje stále víc

V Česku se daří líp odhalovat vadné výrobky. Často se jedná o hračky a oblečení. Dnes o tom informuje Národní politika kvality, která spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu. V srpnu se Česko dostalo dokonce na třetí místo v EU, pokud se týká počtu nahlášených nebezpečných produktů. Před námi bylo už jen Německo a Maďarsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nebezpečné panenky „Happy girl, Cute girl, Lovely girl“

Nebezpečné panenky „Happy girl, Cute girl, Lovely girl“ | Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

To, že se v Česku daří častěji odhalovat vadné či nebezpečné zboží, je podle Tomáše Kouřila z programu Národní politika kvality dobrá i špatná zpráva zároveň.

„Ta dobrá zpráva je, že patrně Česká obchodní inspekce pracuje lépe. Ministerstvo průmyslu hodně tlačí na zlepšení ochrany spotřebitele a ČOI patří pod ministerstvo, takže se snaží pracovat a je vidět, že ta práce přináší výsledky,“ vysvětluje Kouřil a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O závadných výrobcích na českém trhu mluvil Tomáš Kouřil z Národní politiky kvality při MPO

„Ta špatná je, že tak dramatický nárůst (vadných výrobků) nemůže být dán jenom lepší prací obchodní inspekce. Určitě tam musí být i to faktické navýšení nebezpečných výrobků na trhu. Pokud si uvědomíme, že mezi roky 2012 a 2013 se počet hlášení z České republiky zvedl na trojnásobek, tak to není jenom o nějakém zlepšení kontrol.“

Za nárůstem počtu nebezpečných výrobků na tuzemském trhu Tomáš Kouřil vidí především tlak na cenu ze strany zákazníků, kterému obchodníci podléhají.

„Výrobcům potom nezbývá než nahrazovat dražší bezpečné materiály levnějšími, ošidit zkoušení ve zkušebnách a s tím se na trh dostává výrobek, který není nejenom kvalitní, ale může být i nebezpečný,“ upozorňuje Kouřil.

Program Česká kvalita sdružuje nezávislé značky kvality na českém trhu udělované oborovými asociacemi, cechy, certifikačními orgány a dalšími organizacemi. Česká kvalita garantuje nezávislé ověřování kvality výrobků a služeb akreditovanou zkušebnou, kontrolu dodržování kvality ve výrobě i dozor namátkovými nákupy v obchodní síti. Aktuálně program sdružuje 20 značek kvality. (Zdroj ČTK)

Polovinu všech závadných výrobků, které jsou do evropského systému RAPEX nahlášeny, představují hračky a oblečení. A přibližně ze dvou třetin se jedná o zboží původem z Číny. Postihnout tyto výrobce je přitom podle Tomáše Kouřila téměř nemožné.

„Na evropské výrobce samozřejmě máme nějaký metr a jsou tam možné různé sankce a postihy. Pokud je to výrobce v Asii a výrobky sem dodává prostřednictvím schránky nějaké firmy, která je zřízena jenom pro ten dovoz, tak pokutu dostane firma. Firma ji nezaplatí, firma se zruší a ten výrobce dodává prostřednictvím jiné firmy dál,“ vysvětluje Kouřil.

Značky kvality

Vodítkem k tomu, aby si zákazníci nepřinesli domů závadný výrobek, jsou podle něj značky kvality.

„Jediná šance je, že ten výrobek před uvedením na trh někdo vyzkouší. A to je ta dobrovolná certifikace, především značky kvality v programu Česká kvalita. Takže pokud spotřebitel najde na výrobku značku kvality, tak má velmi dobrou jistotu, že to zboží je nejenom bezpečné, ale i kvalitní,“ ujišťuje Tomáš Kouřil.

Program Česká kvalita se rozšíří o novou značku kvality "ITC certifikovaná kvalita" určenou pro spotřební zboží. Lidé ji budou moci nalézt na produktech, které úspěšně projdou testy nezávislé zkušebny, potvrzujícími jeho zdravotní nezávadnost, bezpečnost a nadstandardní kvalitu.

Značka je určena pro široký sortiment spotřebního zboží, jako jsou elektrospotřebiče, sportovní vybavení či nábytek. Certifikace je pro výrobce dobrovolná.

ČTK, Veronika Sedláčková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme