Otestovat řidiče na drogy stojí Chrudim ročně statisíce korun

Testy řidičů na drogy budou Chrudim letos stát zhruba 200 tisíc korun. Na příští rok město počítá s téměř dvojnásobnou částkou. Podle vyhlášky platné od konce února musí orientační zkoušku provedenou policisty ještě upřesnit soudní znalec. Nařízení také stanovuje maximální limity v krvi pro nejběžnější typy drog - například pervitin, kokain nebo THC.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Narkoman, drogy, stříkačka (ilustrační foto)

Narkoman, drogy, stříkačka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Zdrogovaní řidiči usedají za volant poměrně často, taková je zkušenost vedoucího odboru dopravy chrudimského městského úřadu Martina Klimka.

Chrudimský dopravní inspektorát v letošním roce eviduje desítky případů řízení pod vlivem návykové látky.

„V letošním roce zaznamenáváme větší počet případů, policie to začala více kontrolovat. Doputuje to k nám a my poté zjišťujeme hodnotu, kterou má řidič v krvi, abychom mohli rozhodnout, zda byl pod vlivem návykové látky, nebo nebyl,“ popisuje Klimek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Testy řidičů na drogy budou Chrudim stát letos zhruba 200 tisíc korun. Zkoušku policistů musí upřesnit soudní znalec. Natáčel Josef Kopecký.

Jeden test stojí zhruba pět tisíc korun. Znalecký posudek je ale pro řešení přestupku naprosto zásadní. U kokainu nebo pervitinu nesmí hladina v krvi překročit 25 nanogramů na mililitr, u THC dva.

„Posudkem zjistíme hodnotu, porovnáme to s nařízením vlády. Pokud je hodnota vyšší než limitní, tak je řidič pod vlivem. Pokud je nižší, což se stalo asi jednou, tak pod vlivem není,“ dodává Klimek.

Při prokázaní přestupku mohou viníci přijít až na dva roky o řidičský průkaz. Hrozí jim ale i tvrdší tresty, upozorňuje vedoucí odboru dopravy Klimek.

„Pokud to přesáhne několikanásobek limitní hodnoty dané nařízením, tak to oznámíme státnímu zastupitelství, aby prozkoumalo, zda se řidič dopustil trestného činu, nebo ne. Zatím jsme to takto udělali dvakrát. Bylo to asi desetinásobné překročení hodnoty v nařízení,“ popisuje Klimek.

Anna Jadrná, Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme