Zeman jmenoval Karlu Šlechtovou novou ministryní pro místní rozvoj

Ministerstvo pro místní rozvoj má ode dneška novou šéfku. Prezident Miloš Zeman v poledne jmenoval do funkce sedmatřicetiletou Karlu Šlechtovou. Jako nástupkyni Věry Jourové si ji vybralo hnutí ANO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidátka na novou ministryni pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Kandidátka na novou ministryni pro místní rozvoj Karla Šlechtová | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Na Pražský hrad šla Karla Šlechtová v krátké době podruhé. S prezidentem Milošem Zemanem se setkala už na konci minulého týdne. Po zhruba hodinovém rozhovoru, kdy mu představila své vize ve vedení resortu, odcházela už s přesným datem a hodinou svého jmenování.

Mezitím se Šlechtová potkala i se svojí předchůdkyní v čele ministerstva Věrou Jourovou. Ta jí radí, na co se má ve funkci zaměřit.

„Měla by dotáhnout věci, které jsou na ministerstvu rozdělané, ať jsou to zakázky, ať je to stavební legislativa, politika architektury, dotažení zásadní fáze politik územního rozvoje. A samozřejmě i fondy,“ uvedla Jourová.

Šlechtová to vidí podobně. Při prvním oficiálním vystoupení potvrdila, že chce v první řadě zachovat kontinuitu úřadu. Případné novinky v úřadu si teprve rozmyslí:

„Je možné, že časem se dostanu k tomu, že přeskládám některé agendy. Zůstanou na ministerstvu pro místní rozvoj, ale tak, aby dávaly smysl pro Českou republiku a pro koncepci našeho státu.“

Karla Šlechtová není členkou žádné strany a nechystá se vstupovat ani do hnutí ANO, které ji do funkce nominovalo. Má za sebou kariéru v soukromém sektoru i státní službě. Na post ministryně odchází z funkce ředitelky odboru Evropských fondů úřadu vlády. Tato zkušenost se jí bude hodit.

Premiér Bohuslav Sobotka pro ni totiž už má první úkol. V co nejkratším čase musí připravit komplexní zprávu o aktuálním stavu dočerpání evropských peněz určených na roky 2007 až 2013.

Karla Šlechtová | Foto: Český rozhlas

Premiér také zmínil tři zásadní priority resortu, kromě evropských fondů je to podle něj sociální bydlení a reforma stavebního řízení.

Sobotka sice vyzvedl význam resortu při koordinaci čerpání evropských peněz, podle Šlechtové jsou ale zásadní všechny agendy, kterými se ministerstvo zabývá.

„Samozřejmě tři priority, které zde byly zmíněny, nejsou jediné. Doplnila bych regionální politiku a územní politiku. Máme tady cestovní ruch, bytovou politiku. To je vše, čím se budu chtít zabývat,“ dodala Šlechtová.

Její předchůdkyni Jourové se podařilo snížit schodek v čerpání evropských dotací pro letošní rok z 24 pod 20 miliard. Nová ministryně pro místní rozvoj Šlechtová přiblížila, jak chce nyní postupovat.

„Než jako ministryně pro místní rozvoj řeknu číslo, tak se opravdu budu chtít sama do těch čísel podívat, vzhledem k tomu, že jsem ekonom, mám státnici ze statistiky a číslům opravdu rozumím,“ dodává Šlechtová.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme