Česká ekonomika přes srpnový pokles roste. Rizikem je ale vývoj v Německu a v Rusku

Česká ekonomika váhavě roste, oživení je ale stále křehké. V této souvislosti představují poslední údaje statistického úřadu studenou sprchu. Podle nich totiž český průmysl v srpnu meziročně reálně klesl o 5,2 procenta, zatímco v červenci rostl o 8,6 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalská automobilka Autoeuropa (ilustrační foto)

Portugalská automobilka Autoeuropa (ilustrační foto) | Foto: Volkswagen Autoeuropa, Volkswagen Autoeuropa

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla průmyslová výroba meziročně o 2,8 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem byla po vyloučení sezonních vlivů nižší o 3,6 procenta. Kromě toho se snížil přebytek zahraničního obchodu: v srpnu na jednu a půl miliardy korun. A téměř o procento se snížila i stavební produkce.

Při bližším průzkumu to ale vůbec nemusí znamenat špatné zprávy.

Na srpnových výsledcích je vidět, co to udělá s makroekonomickými údaji, když si pár továren vezme celozávodní dovolenou. Zvlášť když jsou mezi nimi automobilky, které jsou největším tahounem průmyslu i vývozu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká ekonomika váhavě roste. Natáčela o tom Jitka Hanžlová

Na začátku srpna měli celozávodní dovolenou jak v mladoboleslavské Škodě Auto, tak v kolínské TPCA. Navíc srovnávací základna v červenci byla vysoká, protože to průmysl výrazně rostl.

„Pokud vezmeme tyto dva měsíce dohromady a zjistíme, jaká byla průmyslová výroba za tyto dva měsíce, dospějeme k ne tak negativním datům. Souhrnná čísla za léto jsou podle mého pohledu vesměs pozitivní,“ říká analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Navíc očekávání manažerů a objem nových zakázek zůstávají mezi nejvyššími v Evropě. Zdůrazňuje MIroslav Novák:

„Zakázky jsou vyšší než v jiných zemích. Příkladem budiž Německo. Německý statistický úřad vydal nová čísla o počtu nových zakázek a ty byly horší než v případě České republiky.“

Také analytik ČSOB Petr Dufek připomíná, že kondice českého průmyslu je stále dobrá. A to včetně vývozních schopností:

„Proto bych nechtěl srpnový výsledek nijak přeceňovat. Určitá rizika ale přece jen vidíme. Rizikem jsou špatná čísla z Německa, která přichází v posledních měsících. Nepochybným rizikem je i Rusko, byť není naším hlavním obchodním partnerem. Česká republika přece jen do Ruska vyváží velký objem osobních automobilů a dílů. Pokud by došlo k nějakému kolapsu tamního trhu, tak by to jistě zasáhlo i českou ekonomiku.“

Vývoz do Ruska v srpnu klesl o 23 procent v porovnání s červencem. Tedy zhruba o 2 miliardy korun. Ale podobné krátké výkyvy se objevily už dříve.

Stavebnictví roste

Zajímavý je vývoj stavebnictví. To dlouho stagnovalo, ale letos začalo růst. Přesto v srpnu klesla produkce ve stavebnictví téměř o procento. Ovšem i za tento pokles může především menší počet pracovních dní oproti loňskému srpnu. Stavebníci zůstávají optimističtí. Vyplývá to z analýzy společnosti CEEC Research.

„Sektor se začíná stabilizovat po předchozích pěti letech krize. V tomto roce se neočekává nějaký dramatický růst, sektor by měl vzrůst o 3,4 procenta. K dalšímu zlepšení by mělo začít docházet v příštích letech,“ popisuje ředitel firmy Jiří Vacek.

Čtvrtletní analýza vychází z rozhovorů s více než stovkou ředitelů stavebních společností. A to jak velkých, tak malých. Podle Jiřího Vacka je jasné, že velkou roli budou hrát veřejné zakázky.

Pokud dojde k oživení stavebnictví, přispěje tím i tento resort k dalšímu růstu české ekonomiky.

Český průmysl v srpnu meziročně reálně klesl o 5,2 procenta | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme