Keňský prezident stanul před haagským tribunálem. Jako první úřadující hlava státu

Prezident africké Keni Uhuru Kenyatta dnes stanul před haagským Mezinárodním trestním tribunálem. V pozici obviněného se tam objevil jako vůbec první úřadující hlava státu v historii. Kenyatta je podezřelý z toho, že po sporných volbách v zimě 2008 podněcoval s ostatními politiky etnické násilnosti. Při střetech tehdy zemřelo kolem tisícovky lidí, až čtvrt milionu jich uteklo z domovů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Keni Uhuru Kenyatta

Prezident Keni Uhuru Kenyatta | Zdroj: Reuters

„Nepodložená obvinění proti mně jsou bohužel stále na denním pořádku,“ prohlásil Uhuru Kenyatta v parlamentu před odletem do Haagu.

Keňský státník vidí za stíháním podlou snahu vykreslovat africké lídry jako zosobnění beztrestnosti a korupce.

Pro tribunál zaměřený na postih osob odpovědných za masové zločiny je případ citlivý. Z jedné strany je obviňovaný ze zaujatosti proti Afričanům, z druhé strany z těžkopádnosti. Za víc než deset let existence vynesl rozsudek jen proti dvěma válečníkům z Konga.

Prokurátoři kritizují slabou spolupráci keňských úřadů a údajné zastrašování svědků. Navrhují proto proces s Kenyattou zastavit.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme