Pokračuje proces v kauze Rath. V poslední době ho zdržovaly omluvenky obžalovaných

Po měsíční pauze má pokračovat soud v případu exposlance Davida Ratha. Ten spolu s deseti dalšími lidmi čelí obžalobě z korupce a manipulování veřejných zakázek. Projednávání kauzy už je skoro u konce. Jenže čím víc se blíží verdikt, tím víc se scházejí soudu omluvenky. Třeba v září se hlavní líčení prakticky vůbec nekonalo. Dva obžalovaní se totiž omluvili ze zdravotních důvodů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath

David Rath | Foto: Filip Jandourek

Čekání na další líčení se mohlo protáhnout znovu. O odročení tentokrát žádal sám David Rath. Musí se prý starat o nemocného otce. Soud mu ale nevyhověl.

„Mám těžce nemocného otce. Musím mu připravovat léky, snídani. Pak zajistit oběd. Je to pro mě docela komplikace. Takže to chci se soudcem řešit. Považuji to za docela faul,“ uvedl Rath.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po měsíční pauze má pokračovat soud v případu exposlance Davida Ratha

Právě zdravotní potíže obžalovaných teď komplikují dokončení ostře sledované kauzy. Jednou to byla viróza, ještě předtím operace Petra Kotta.

Mluvčí Krajského soudu v Praze Zuzana Steinerová věří, že dnes už se bude normálně pokračovat: „Hlavní líčení by se mělo konat. Zatím nemám informace o tom, že by ze zdravotních důvodů na straně jakéhokoli z obžalovaných proběhnout nemělo.“

Státní zástupce Petr Jirát tvrdí, že zná případy, kdy omluvy mají soudní řízení uměle protahovat. Věří ale, že to není tento případ.

„Já nechci spekulovat, ale samozřejmě někdy se to stává. Stává se to v případech, kdy je hodně obžalovaných. Modlím se za to, aby se to v této věci nestalo pravidlem,“ řekl Jirát.

Původně Jirát odhadoval, že dokazování skončí ještě v září. Teď říká, že pokud nenastanou komplikace, přistoupí soud ještě v tomto měsíci k závěrečným řečem.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

Petra Benešová, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme