Míra nezaměstnanosti na severu Čech mírně klesla

Počet lidí bez práce se v září na severu Čech oproti srpnu příliš nezměnil. V Libereckém kraji klesla míra nezaměstnanosti o jednu desetinu na 7,7 procenta. V Ústeckém kraji byl pokles podobný a bez práce bylo 60 709 lidí. To je 10,6 procenta. Oznámil to dnes Úřad práce ČR.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Českolipsku je v současnosti přibližně 7000 nezaměstnaných

Na Českolipsku je v současnosti přibližně 7000 nezaměstnaných | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

V Libereckém kraji na konci měsíce hledalo práci zhruba 23 500 lidí, o 200 méně než v srpnu. V kraji i přibývá pracovních příležitostí. V září měly úřady práce v nabídce více než 3600 volných míst. Největší poptávka je po technicích a výrobních dělnících, zájem je také například o řidiče.

Největší nabídka zaměstnání je na Liberecku, kde se o jedno pracovní místo uchází šest lidí. Naopak nejméně nabídek je na Jablonecku. Na jedno místo tam připadá deset nezaměstnaných.

V Ústeckém kraji se meziměsíčně nezaměstnanost snížila o 0,1 procentního bodu na 10,6 procenta. Podle Jaroslava Kunce z ústeckého krajského úřadu práce by byl pokles v září vyšší, do evidencí se ovšem zapsali absolventi škol.

„Tady se významnou měrou podílel příchod absolventů, kterých nám v evidenci přibylo oproti minulému měsíci asi 870. Takže i když pokles uchazečů pokračoval tak jako v předchozích měsících, absolventi vlastně způsobili to, že byl ten pokles minimální,“ přiblížil.

Na jedno místo připadalo v září na Ústecku až 37,2 uchazeče. Možným řešením při hledání zaměstnání je práce v zahraničí. Na severu Čech poslední dobou vzrůstá poptávka po zaměstnancích ze sousedního Německa.

Například pracovní úřad v saské Pirně, která leží jen necelých padesát kilometrů od Ústí nad Labem, nabízí až tisícovku volných míst. Lidem pomůžou i se základními formalitami.

Nezaměstnanost v září klesla, volných míst přibylo

Číst článek

„Uchazeči o práci se můžou obrátit například na nás, ale co se týče pojištění a takových věcí, na to máme takzvané poradce EURES,“ říká ředitel pracovního úřadu v Pirně Mario Lehwald. Konzultační místo EURES navíc můžou lidé navštívit i na úřadech práce v Česku.

Důležitá je ovšem znalost německého jazyka. „Každý rok přibývá lidí, kteří zjišťují, že je výhodné tady v příhraničí hovořit německy, jezdit do práce třeba i denně za hranice, vyplatí se jim to,“ říká Leona Bláhová z ústeckého krajského úřadu práce.

Úřady práce z obou stran hranic navíc pořádají také přeshraniční burzu práce.

Nezaměstnanost v Česku - vývoj od září 2013 do září 2014 | Foto: ČTK

Jan Bachorík, Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme