Přenos eboly vzduchem je prý velmi nepravděpodobný, ale možný, tvrdí vědci

8. říjen 2014

Obava ze šíření eboly v Evropě stále roste. Důvodem je první případ nákazy ve Španělsku. Navíc se objevují obavy, že virus zmutuje a stane se ještě nakažlivějším.

V Evropě ovšem nejspíš přibudou případy nákazy ebolou, tvrdí ředitelka Světové zdravotnické organizace pro Evropu Zsuzsanna Jakabová. Prý je to nevyhnutelné vzhledem k rozsáhlému cestování leteckou dopravou mezi Evropou a postiženými zeměmi.

Podle Jakabové jsme ale na boj s chorobou dobře připraveni. To Plusu potvrdil také ředitel české pobočky Lékařů bez hranic Pavel Gruber:

„Evropa na to připravená je. Poslední tři měsíce většina států nedělá nic jiného, než že prověřuje postupy, ověřuje, zda má dostatek lůžek, transportní kapacity. Hlavně má většina těch zemí velmi vysokou úroveň epidemiologie.“

Omezte leteckou dopravu, vyzývají epidemiologové

Epidemiologové z americké Northeastern University v Bostonu tvrdí, že pokud Evropa neomezí letecké spojení se světem, do konce října se prý objeví ohniska nákazy i v Evropě. Nejpravděpodobněji ve Francii a Velké Británii.

Pravděpodobnost, s jakou ebola do konce října pronikne do Francie, určili odborníci na 75 procent.

Jenže i kdyby Francie omezila letecký provoz o 80 procent, stejně by jí zůstalo riziko výskytu krvácivé horečky kolem 25 procent.

Ebola mutuje

Virus má tendenci mutovat, a to poměrně hodně.

„Vidíme stovky mutací. Přes 300 mutací už dělí tento virus od svých minulých podob. Našli jsme 55 mutací, které se staly v průběhu právě této poslední epidemie. A také jsme zaznamenali stovky mutací, které se odehrávají uvnitř jedinců,“ popisuje genetička Pardis Sabeti z Harvardovy univerzity, která vede výzkum mutací viru v Sieře Leoně.


Podle Světové zdravotnické organizace dosáhl k 1. říjnu počet obětí eboly 3439 z celkem 7492 zaznamenaných případů nákazy. Africký stát Sierra Leone zaznamenal o víkendu 121 úmrtí za jediný den a řadu nových nakažených. Sobota se tak stala jedním z nejsmrtelnějších dnů od letošního jara, kdy epidemie v západní Africe propukla.

Počet mutací ale vůbec neznamená, že by měl virus tendenci stát se nakažlivějším a šířit se třeba vzduchem.

Zatím stále platí, že se dokáže šířit pouze krví, sekrety a tělesnými tekutinami.

Virus eboly je takzvaný RNA virus, které se často mění a při replikaci jsou jejich kopie plné změn a chyb. Ty jsou ale většinou pro charakter šíření viru naprosto nepodstatné.

Pokusy v laboratoři prokázaly šíření nemoci vzduchem

Obavy, že by se virus mohl začít šířit vzduchem a došlo by k pandemii, která by stála život miliony lidí, se ale ozývají. Například ředitel amerického Centra pro výzkum nakažlivých nemocí Michael Osterholm se této možnosti obává.

Většinou se ale odborníci shodují, že to sice není nemožné, je to ale velice nepravděpodobné.

V laboratorních podmínkách už vědci dokázali, že přenos vzduchem by mohl být možný. Je také vysoce nepravděpodobné, že by virus mutacemi zatím získal nějaké nové schopnosti.

Mapa šíření smrtelného viru ebola ve světě
autoři: mvo , Dalibor Zíta
Spustit audio