Registrované páry se přiblížily možnosti adoptovat dítě svého partnera

Registrované páry budou možná už brzy moci adoptovat dítě svého protějšku, které společně vychovávají. K návrhu poslanců z většiny parlamentních stran - kromě lidovců - vláda nepřijala usnesení a to znamená souhlas po uplynutí 30 dnů. Aby mohla novela platit, musí ji ještě projednat Parlament a podepsat prezident.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

homosexuálové (ilustrační foto)

homosexuálové (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Předloha, kterou připravilo 25 poslanců napříč politickými stranami kromě lidovců, řeší pouze osvojení dětí partnerů, adoptovat dítě z dětského domova gayům a lesbám nepovoluje.

O osvojení dítěte svého protějšku by podle návrhu rozhodoval soud. Děti nad 12 let by musely s osvojením souhlasit. Souhlas k adopci registrovaným partnerem či partnerkou by musel dát i druhý rodič dítěte, pokud ho má dítě uvedeného v rodném listě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O adopci dětí homosexuálními páry mluvili předsedové poslaneckých klubů ANO a KDU-ČSL Jaroslav Faltýnek a Jiří Mihola

Adopce dětí registrovanými partnery tradičně odmítá KDU-ČSL. Její předseda Pavel Bělobrádek dokonce označil novelu za "skrytý útok na rodinu". „Myslím si to také, naše (KDU-ČSL) stanovisko je v této záležitosti neměnné a negativní,“ zdůraznil předseda poslaneckého klubu lidovců Jiří Mihola.

Stejně jako Bělobrádek, i Mihola zastává názor, že norma není potřeba, protože záležitosti lze v této věci řešit podle současných právních norem.

„Nemyslím, že by to byla tak významná položka, abychom k tomu přijímali nějaké zákony. A druhá záležitost je, že ve mně nevzbuzuje důvěru jednání představitelů homosexuálů, kteří před zhruba 10 lety, kdy se jednalo o registrovaném partnerství, tvrdili, že nic víc požadovat nebudou,“ vysvětlil.

Adopci dětí homosexuálními páry naopak podporuje předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Ohrožení klasické rodiny v tom nevidí.

„Znám argumenty pro i proti. Rozumím argumentaci KDU-ČSL, která ctí tradiční zásady, klasickou rodinu. Ale ve společnosti nastala situace, kdy jsou tady partneři, z nichž jeden má dítě a ten druhý v případě jeho úmrtí či onemocnění nemá žádný právní nárok na řešení konkrétních věcí a situací. To je podle mě pragmatický důvod, proč bychom měli registrovaným partnerům osvojení dětí umožnit,“ uvedl.

V rodinách registrovaných partnerů žijí v Česku desítky dětí.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme