První student v Česku zaplatil školné v bitcoinech

8. říjen 2014

Když můžete školné na vysoké škole platit v korunách nebo v eurech, tak proč ne třeba v bitcoinech? Tuto otázku si položilo vedení soukromé Vysoké školy manažerské informatiky, ekonomiky a práva v Praze a před rokem nabídlo tuto možnost svým studentům. Virtuální měnou tak před několika dny zaplatil školné vůbec první český student, jeden semestr ho stál 2,3 bitcoinu.

„Já mám neustále bitcoiny navíc a potřebuju je nějakým způsobem na trhu utratit. Když jsem se dozvěděl o možnosti zaplatit takto školné, tak jsem toho využil. Byl to trochu divoký nápad, ale řekl jsem si, proč to nevyzkoušet, když to jde, a hlavně dokud to jde,“ říká 37letý Petr Cirman, který studuje informatiku na zmíněné vysoké škole a zároveň je majitelem softwarové firmy, která vyvíjí podnikové aplikace. „Bitcoiny mám navíc, protože musím mít neustále určité množství k dispozici. Používám je pro platby dodavatelům. Jedná se hlavně o mladé lidi, kteří vytváří grafiku a počítačové kódy. A jak jsou mladí a nadšení do všech nových věcí, tak platbu v bitcoinech vyžadují víceméně bezdůvodně.“

Virtuální měnu používá Petr pravidelně už druhým rokem, převážně při obchodování, přebytky pak zkouší platit v různých e-shopech. Běžně se s bitcoiny dnes už platí ve Spojených státech, Velké Británii nebo v Německu, kde před rokem dokonce uznali bitcoin jako oficiální virtuální měnu.

„Je to jenom otázka trendu, kdy zaplatí v bitcoinech další lidé. Očekávám, že pokud půjdou bitcoiny celosvětově nahoru, tak se s nimi bude i víc obchodovat, stejně jako už dnes většinu operací provádíte bezplatně kontaktní kartou místo hotovostí. To samé možná přijde v bitcoinech,“ myslí si Radek Řechka, kvestor Vysoké školy manažerské informatiky, který stál u zrodu platby školného v bitcoinech.

03223830.jpeg

Největší potíž s bitcoiny je zatím v Česku s tím, že nejsou právně podchyceny. „U nás nejsou vedeny jako měna, tudíž je to na úrovni barterového obchodu, když ty mi něco dáš, já ti za to také něco dám. Pokud se ale takto obchoduje, stát ztrácí nad těmito transakcemi kontrolu,“ shrnuje Radek Řechka problémy s bitcoiny v České republice.

Podle kvestora Řechka je největší výhodou bitcoinů právě skutečnost, že nejsou kontrolovány žádným státem. „Nemůže se stát, že si kterákoliv vláda natiskne své vlastní bitcoiny navíc. Je to neinflační měna, což je pro někoho, co se týče investic, velmi žádoucí. Podobně to funguje třeba se zlatem,“ vyjmenovává Řechka hlavní pozitiva stále častěji používané digitální měny bitcoin. Budoucí uživatele možná může vyděsit její kolísavost. Jednou má bitcoin hodnotu 10 tisíc korun, za chvilku může mít pouze 6 tisíc. Budoucnost bitcoinů tak zůstává značně nejasná.

autor: Martin Melichar
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.