Samsung očekává nižší zisky. Zejména kvůli poklesu tržeb za chytré telefony

Největší světový prodejce mobilních telefonů Samsung očekává za třetí čtvrtletí pokles provozního zisku o téměř 60 procent na zhruba 83 miliard korun. Může za to zejména pokles příjmů z prodejů chytrých telefonů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový Samsung Galaxy S5

Nový Samsung Galaxy S5 | Foto: Samsung

Podle společnosti to vypadá, že ani výhledově se prodej nezlepší a za celý rok by tak Samsung mohl vykázat první pokles zisku od roku 2011.

Přesná čísla firma zveřejní tento měsíc. Jestli se údaje potvrdí, bude to podle analytičky agentury Bloomberg Caroline Hydeové nejhorší výsledek za posledních pět let.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledky Samsungu a o vývoj na trhu s mobilními telefony se zajímala redaktorka Zuzana Petráňová

„Byly to složité tři měsíce. Samsung se musel a ještě bude muset vyrovnat s rostoucí konkurencí. Je možné, že za čas ztratí i podíl na světovém trhu s chytrými telefony. Ale zatím nepředbíhejme. Vrásky na čele vedení firmy způsobují hlavně telefony od konkurenčních výrobců Apple a Lenovo. Jihokorejskou značku začínají přímo ohrožovat i levnější přístroje od dalších čínských výrobců,“ řekla Hydeová.

V některých oblastech už ho konkurence předběhla. Třeba v segmentu prémiových telefonů ho překonává konkurenční Apple se svým přístrojem iPhone. Americký výrobce navíc zvětšil displej, což byla doteď doména Samsungu.

Podíl Samsungu na světovém trhu proto postupně klesá. „V tuhle chvíli má asi čtvrtinu trhu s mobilními telefony, dokáže na nich jako jediný s Applem vydělávat. Ale ten podíl se snižuje a snižuje se samozřejmě také zisk,“ popsal technologický editor Hospodářských novin Otakar Schön.

Samsung musí také vydávat více peněz na to, aby své telefony prodal – má různé slevové akce a peníze dává i do reklamy. Ve srovnání s Applem jsou jeho výdaje na marketing několikanásobné.

Firma se proto orientuje i mimo segment mobilních telefonů. V pondělí Samsung oznámil, že investuje téměř 15 miliard dolarů (v přepočtu přes 300 miliard korun) do nové továrny na výrobu čipů v Koreji.

Apple aféry příliš nezasáhly

O problémech se v posledních týdnech mluvilo i v souvislosti s Applem. Zejména se jednalo o aféry s úniky dat a ohýbáním nových telefonů v kapsách, podle Otakara Schöna však tyto kauzy pozici amerického výrobce moc neohrozí.

„Přestože je iPhone 6 objektivně špatně vyrobený, má tam konstrukční chybu, tak prodeje jsou lepší, než se čekalo. Ten telefon se skoro nedá sehnat, je vyprodaný a pravděpodobně bude vyprodaný i nadále,“ říká Schön.

Apple nové modely představil před měsícem a stačily jen tři dny, aby jich prodal víc než 10 milionů. A za týden se budou prodávat na dalším silném trhu – v Číně.

Zuzana Petráňová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme