Česko je evropským rájem hazardu. Počet automatů má omezit nový zákon

Česko se stalo evropským Las Vegas, má totiž nejvíc heren v celé Evropě. Ministerstvo financí to chce změnit. Proto dnes představilo novou podobu zákona o hazardních hrách. Resort chce mimo jiné zřídit centrální monitorovací systém. Díky němu bude vědět o všech přístrojích, na kterých se v Česku hazard provozuje. Bude moci také zabránit tomu, aby automaty hrály vybrané rizikové skupiny lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výherní automat

Výherní automat | Foto: Fotobanka stock.xchng

Více než 135 miliard korun prosázeli Češi za jediný rok.

Podle průzkumů si alespoň jednou v životě sázkovou hru zahrály více než dvě třetiny dospělých a jejich počet narůstá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystaných nových pravidlech pro hazard mluvili šéf sdružení Občané proti hazardu M. Svoboda a prezident Sdružení zábavního průmyslu Z. Barták

Přibývá i těch, kteří jsou na hazardu závislí. Jen za posledních pět let stoupl jejich počet zhruba o třetinu - na 100 tisíc.

Také to je důvod, proč se některá města snaží herny omezit a na prevenci uvolňují i miliony korun.

S regulací počítá i nový návrh zákona o hazardních hrách, který představil resort financí. Norma by měla například omezit počet hracích automatů v restauracích, hospodách a na benzinových pumpách.

„Nechceme hrací automaty ve všech možných restauračních podnicích či benzinových pumpách. A chtěli bychom lépe nastavit i síť heren a kasin, kde by byla v podstatě jediná možnost přístupu ke tvrdému hazardu,“ potvrzuje náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Všechny hrací automaty a internetové hry by měl propojit centrální monitorovací systém. Stát tak bude mít kontrolu nad tím, kolik přesně se prosází a také, kdo přesně sází. Kromě toho budou existovat limity na částku, kterou člověk bude moct vsadit. „Limity se pohybují kolem 1000 korun za hodinu a 20 tisíc za měsíc,“ upřesňuje Závodský.

Různá daň pro různé typy hazardu

Největší počet heren a kasin je v severních a západních Čechách - tedy v místech s vysokou nezaměstnaností. Hazard je ale i příjmem do státní kasy a do pokladen obcí a měst, kde končí miliardy korun.

V současnosti provozovatelé her, loterií a sázek platí 20 procent z rozdílu mezi vsazenými částkami a výhrami. Dalších zhruba 20 tisíc ročně pak platí za automaty. Ministerstvo financí ale uvažuje, že zdaní každý typ hazardu zvlášť.

„Tyto sazby, respektive jejich výše, by měla odrážet společenskou nebezpečnost jednotlivých typů her,“ dodává Závodský.

Problémem zůstávají nelegální online sázky

Novela se chce zaměřit i na nelegální sázky na internetu. Kvůli nim totiž stát přichází o miliardu korun ročně na daních.

V Česku působí sedm firem, které legálně provozují online sázky, a patnáct zahraničních, kterým licence chybí.

„Na mistrovství světa ve fotbale se prosází 1,2 miliardy korun, ale stejný počet českých fanoušků to prosází někde u nelegálů a tomu nemůžeme konkurovat,“ vysvětluje výkonný ředitel Asociace provozovatelů kursových sázek Marek Herman.

Klesnou tržby?

Podle mluvčího Unie herního průmyslu Andreje Čírtka budou mít změny vliv na tržby nebo daňové odvody. Problémem může být i krátkodobá povolení k provozování činnosti.

„Určitě klesnou tržby kamenného sázkového odvětví, počet zaměstnanců, daňové odvody a určitě nezmizí všichni hráči, kteří předtím hráli. Část z nich se přesune na internet, kde se hrají totožné automatové hry,“ domnívá se Čírtek.

„Problém je ještě někde jinde. Pokud stát opravdu chce, aby tady byla místo malých heren luxusní kasina a důstojné a bezpečné prostředí, nikdo nebude taková kasina provozovat, pokud má jistotu povolení pouze na jeden rok. Tento problém zatím návrh zákona nijak neřeší,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové podobě zákona o hazardních hrách mluvili mluvčí Unie herního průmyslu Andrej Čírtek, Vladan Brož z TI a komentátor ČRo Petr Nováček

Návrh vítá Vladan Brož z organizace Transparency International: „Pevně doufám, že se nejedná pouze o předvolební kampaň. Všechna ta opatření by měla přispět k tomu, aby se trh, hazardem nezdravě rozrostlý, výrazně zkorigoval.“

Podle Brože může za nezdravě rozrostlý trh zákon z 90. let: „Ten byl sice několikrát novelizován, ale neodpovídá době a hlavně za to odpovídá minulé vedení ministerstva financí, které jednak nerespektovalo zákon a to, že si obce mohou regulovat hazard na svém vlastním území. Až to musel v roce 2013 rozhodnout Ústavní soud.“

Zodpovědnost za povolování a dozor hracích automatů nově převezme celní správa. Ministerstvu financí zůstane pouze dozorová pravomoc. Rozhodující slovo bude mít dál při schvalování nových her a nových hazardních trendů na území Česka.

Michaela Vydrová, Simona Bartošová, Zuzana Petráňová, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme