Mluvit za sebe je těžké v každé době, říká farář, který stál u prvních velkých protestů v NDR

Když si lidé uvědomí svá práva a budou se za ně brát, nemá žádný totalitní režim šanci. O tom je přesvědčený Christoph Wonneberger, farář z Lipska, který vedl před 25 lety dnes už slavné mírové modlitby. Právě ony podnítily velké protirežimní demonstrace, které vyústily v pád komunistického režimu v NDR.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Farář Christoph Wonneberger

Farář Christoph Wonneberger | Foto: Pavel Polák

Christoph Wonneberger je farář ve výslužbě.

V kostele sv. Mikuláše v centru Lipska organizoval před revolucí mírové modlitby, kde mluvil o odzbrojování, životním prostředí nebo lidských právech.

„Na začátku to nebylo žádné velké hnutí, chodilo pár lidí, ale postupně se to rozrůstalo. Od roku 1988 chodily na mírové modlitby už stovky lidí a potom na podzim roku 1989 to už byly tisíce,“ říká Christoph Wonneberger.

Přehrát

00:00 / 00:00

S farářem, který před 25 lety stál u prvních velkých protirežimních demonstrací ve východním Německu, mluvil Pavel Polák

Vzpomíná si, že kostel byl zaplněn lidmi do posledního místa. Scházeli se tu také občané NDR, kteří chtěli ilegálně vycestovat, aby se domluvili a informovali, jaká cesta na západ je nejlepší.

Proč farář mírové modlitby organizoval, nedokáže říct.

„Nevím. Zkrátka jsem to musel dělat, cítil jsem to jako vnitřní povinnost,“ svěřuje se Wonneberger.

Zažít demokracii

K lidem ale nemluvil z kazatelny. Zdálo se mu totiž, že nemůže mluvit svrchu a chtěl být mezi nimi, takže prý stál vždy dole u pultíku, kde se čte z bible, nebo maximálně na druhém schodu hned za pultíkem.

Smyslem mírových modliteb bylo podle Wonnebergera také to, aby lidé v prostředí kostela zažili demokracii.

„Pro mnoho lidí je těžké mluvit sám za sebe, stát si za vlastním názorem, neschovávat se za jiné. To je odvaha k demokracii, a přesně to se člověk musí učit,“ myslí si farář a dodává, že to je vždy těžké bez ohledu na to, v jaké době žijeme.

V kostele sv. Mikuláše se tak lidé při pondělních setkáních zbavovali strachu z totality. Právě tady a v okolních lipských ulicích se pak začal východoněmecký komunistický režim hroutit.

Vzplane 25 tisíc svíček

Výročí mírové demonstrace z roku 1989 si dnes právě v kostele sv. Mikuláše připomenou prezidenti Německa, Česka, Slovenska, Maďarska a Polska.

Večer pak před budovou opery spolu s ostatními občany zapálí 25 tisíc svíček, které budou sestavené do číslovky 89.

Lipsko je další zastávkou na vzpomínkovém turné prezidentů střední Evropou. Už navštívili Varšavu a Budapešť. Po Lipsku je v listopadu čeká Praha a Bratislava.

Pavel Polák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme