USA zpřísní kvůli ebole vstupní kontroly pro cestující ze západní Afriky

Spojené státy kvůli epidemii eboly v západní Africe zpřísní kontroly na několika letištích. Cestující z nejpostiženějších zemí budou muset při příletu projít zdravotní kontrolou. V texaském Dallasu ve středu krvácivé horečce podlehl pacient, u kterého lékaři jako u prvního člověka ve Spojených státech nákazu zjistili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Upozornění na příznaky onemocnění ebolou

Upozornění na příznaky onemocnění ebolou | Zdroj: Reuters

Podle ředitele Centra pro kontrolu nemocí Thomase Friedena začnou kontroly platit od soboty na pěti letištích, kudy proudí téměř 95 procent všech cestujících ze západní Afriky - jde o letiště v New Yorku, Newarku, Washingtonu, Chicagu a Atlantě.

Cestující z postižených zemí budou muset vyplnit dotazník a nechat si změřit teplotu. Frieden také vyjádřil soustrast rodině a přátelům Thomase Erica Duncana.

V Dallasu si první oběť eboly na území Spojených států připomněli smuteční bohoslužbou. Liberijský občan, který přijel do Spojených států navštívit rodinu, byl poslední dny v kritickém stavu. Selhání orgánů nezabránila ani experimentální léčba, kterou mu lékaři podávali.

Dallaské nemocnice přichystaly izolační jednotky, školí svůj personál a zaměřují se i na postupy při vyšetřování pacientů.

Mapa šíření smrtelného viru ebola ve světě | Foto: ČTK

Na možné zavlečení smrtící eboly do země se připravuje i Velká Británie. Už čtyři ostrovní nemocnice vybudovaly nouzová centra pro příjem pacientů s touto chorobou.

Některé ostrovní deníky vyzývají po vzoru Spojených států k zavedení jednoduchého testování pasažérů ze západní Afriky na britských letištích.

„Musíme podniknout všechny kroky, aby se ze současné krize nestala katastrofa," okomentoval vyslání 750 britských vojáků do Sierry Leone ministr obrany Philip Hammond.

Prezident Světové banky Jim Kim obvinil v Guardianu mezinárodní společenství, že v reakci na hrozbu v podobě eboly katastrofálně selhalo. Kim žádá od západních vlád podporu globálního zdravotnického fondu, který by disponoval 20 miliardami dolarů a umožňoval by rychle reagovat na podobné situace.

Každá velká nemocnice v Anglii dostala příkaz, aby se připravila na přijetí pacientů s ebolou.

Madridská nemocnice přijala další dva pacienty, kteří se mohli nakazit ebolou

Číst článek

Ve Španělsku zjistili, že sestra, která ošetřovala nemocného misionáře, se zřejmě nakazila, když si rukou - chráněnou gumovou rukavicí - sáhla do obličeje. Na pozorování jsou teď i dva lékaři, kteří se o tuto zdravotnici starali. Celkem Španělé hlídají šest lidí, kteří by mohli být nemocní.

Epidemie eboly v západní Africe už má podle Světové zdravotnické organizace skoro 4000 tisíce obětí.

V Německu se léčí tři pacienti. Prvního pacienta má možná také Austrálie - jde o zdravotní sestru, která se o víkendu vrátila ze Sierry Leone a teď je v nemocnici na pozorování.

Hlavní hygienička Queenslandu Jenaette Youngová upřesnila, že sestra se vrátila do země bez příznaků eboly a neměla ani horečku. Zůstala doma v izolaci a pravidelně si měřila teplotu. Když zjistila, že ji má zvýšenou, vyhledala pomoc. Díky tomuto postupu je riziko, že by žena někoho nakazila, velmi malé.

V Lipsku se léčí pacient s ebolou, v Německu jde o třetího nakaženého

Číst článek

Ebola | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek, Lenka Kabrhelová, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme