Státní lázně v Janských Lázních se potýkají s nedostatkem mladých lékařů

Léčebné lázně v Janských Lázních mají v letošním roce výrazně lepší hospodářské výsledky než loni. Přesto vedení řeší velký problém - jen velmi těžko získává vyškolený zdravotnický personál. Chybí především mladí kvalifikovaní lékaři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jánské lázně - květiny

Jánské lázně - květiny | Foto: Agentura CzechTourism

„Stav není úplně optimistický, řada našich lékařů je buď v důchodovém věku, nebo k němu nemá daleko. Věkový průměr se může pohybovat kolem 50-55 let,“ popisuje situaci ve státních léčebných lázních jejich ředitel Rudolf Bubla.

Pravidelná výběrová řízení na zdravotnický personál podle něj často končí stejně. „Na inzerci nereaguje vůbec nikdo. Stane se také, že přijde kandidát, který zdaleka nesplňuje naše představy.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma nedostatku mladých lékařů v Janských Lázních zmapoval reportér Václav Plecháček

Nedávno do lázní nastoupily dvě nové lékařky absolventky. Ty sice mají dostudováno, v příštích zhruba pěti letech ale budou na jiných pracovištích po celé republice získávat atestaci.

„Poté, co lékařky nastoupily, tak vzápětí odchází na takzvané kolečko, kde se dále vzdělávají na odpovídajících certifikovaných pracovištích. Pro nás je to zaměstnanec ve stavu, ale vzdělává se mimo naše pracoviště.“

„Od prosince do června budu mít stáž na dětské poliklinice v Motole, následně přijdu sem pomoct na prázdniny a pak bychom se domluvili dál,“ potvrzuje jedna ze zmiňovaných absolventek Markéta Kučerová.

Odchod za lepším

Než bude mít atestaci a samostatně pracovat, lázně za ni zaplatí víc než jeden a půl milionu korun. Přesto se může stát, že následně odejde za lepšími podmínkami.

„Bylo tady v minulosti asi osm kolegů, kteří si udělali atestaci a odešli buď do nějakých vedoucích pozic, nebo si zařídili privátní praxi,“ potvrzuje Zuzana Dlouhá, která v léčebných lázních pracuje už 18 let, z toho podstatnou část strávila na pozici primářky.

Teď už je, podobně jako několik jejich kolegů, v důchodovém věku a připouští, že sehnat zkušené lékaře je obrovský problém.

„Ti mladí kvalifikovaní odcházejí do ciziny, a protože tady ani ta lokalizace v podhůří není příznivá, není tady pro mladé žádné vyžití, tak je to problém.“

Podobný problém řeší vedení Janských lázní i při získávání dalšího zdravotnického personálu, poptávka je po zkušených fyzioterapeutech nebo zdravotních sestrách.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme