Kandidátů KSČM ubývá. Oproti roku 2010 budou chybět ve dvou stovkách obcí

Otázka, zda KSČM stárne, má několik vrstev. Můžeme sledovat elitu strany, členskou základnu nebo voliče. V obecních volbách ale strana začíná narážet na zcela praktický problém: v každých volbách zmizí její kandidáti zhruba z dvou set obcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý starosta Třebovle Zdeněk Pop z KSČM

Bývalý starosta Třebovle Zdeněk Pop z KSČM | Foto: Jana Huzilová

KSČM letos postaví do voleb 18,8 tisíce kandidátů. Je to nejvíc ze všech stran, o pět stovek víc, než bude mít druhá ČSSD. Přesto tohle číslo znamená pro komunisty z dlouhodobého pohledu ztrátu: oproti minulým komunálním volbám budou o dva tisíce kandidátů chudší. A pokud se zadíváme ještě o jedny volby zpět, budou jim chybět dokonce čtyři tisíce lidí.

Není těžké uhodnout, kde je zakopaný pes: průměrný kandidát KSČM (57 let) je o téměř deset let starší než průměrný kandidát druhé nejstarší ČSSD (47,7 roku). Jak velký je to rozdíl, napovídá fakt, že do dalšího desetiletého pásma (47 až 37 let) se vejdou všechny ostatní strany s celorepublikovou působností. Vysoký věk kandidátů KSČM ilustruje i nejstarší kandidátní listina z celé republiky - průměr patnáctičlenné komunistické kandidátky na Praze 19 je 78 let.

Věkový odstup KSČM od druhé ČSSD ilustruje histogram stáří obou stran. Komunisté jsou v následujícím grafu tmavší, sociální demokraté světlejší.

Dvoutisícový úbytek má poměrně silný vliv na množství obcí, kde se KSČM uchází o křesla. Před osmi lety jich bylo 1841, před čtyřmi lety 1556 a letos o další dvě stovky méně, 1359. Mezi zastupitelstvy, odkud se komunisté mezi minulými a současnými volbami stáhli, je i Praha 1. V následující tabulce se můžete podívat, zda se úbytek komunistických kandidátů týká i vaší obce.

KSČM chce vypadat mladě

Komunisté jsou si stáří svých kandidátů dobře vědomi. Na přední místa kandidátních listin se proto snaží tlačit relativně mladé lidi (což ovšem u KSČM znamená něco přes padesátku). Průměrný věk kádrů se na špičkách kandidátek pohybuje mezi 53 a 56 lety. V tomto věku zřejmě přichází v KSČM vrchol politické kariéry. V grafu si tentokrát můžete podívat, jaký je průměrný věk pro dané místo komunistických kandidátek.

Podobný obrázek dává i graf, kde jsou zobrazeni všichni komunističtí kandidáti. Řidší místo vpravo dole ukazuje, že velká většina "mladých" kandidátů obsazuje na kandidátkách prvních dvacet pozic, ty nevolitelné zbývají na starší straníky.

S vyšším věkem - a silnou pozicí KSČM na venkově - souvisí i horší vzdělání. Komunisté mají ze všech relevantních stran nejmenší procento inženýrů (6,5 %), magistrů (2,4 %), bakalářů (0,9 %), i doktorů (2,1 %). Naopak nejlépe jsou na tom s právníky (0,8 %) a tradičně i nositeli titulu RSDr., tedy doktory politických věd (0,8 %). Ze 178 lidí, kteří se jím v letošních volbách pyšní, jich 160 kandiduje za KSČM a čtyři za ČSSD.

Poslední slovo: Stárne KSČM?

Otázka, zda KSČM stárne - a pokud ano, jak rychle - se vynořuje od začátku polistopadového systému. Kandidátky pro komunální volby představují z tohoto pohledu mimořádně zajímavá data. O mandáty se totiž uchází 233 tisíc lidí, což jsou přibližně 3 procenta dospělé populace. Na rozdíl od parlamentních a dalších voleb, kdy se na kandidátkách objeví pouze stranická elita, vypovídají komunální volby o členské základně.

Kromě kandidátek na otázku ohledně stárnutí komunistů pomáhají odpovědět další dva datasety: velikost členské základny, kterou zveřejňují samotné strany a jde tedy o nedůvěryhodná data, a věková struktura voličů strany. Analýzu těchto dat v poslední době vydali třeba statistik Michal Škop a analytik Kamil Gregor v polemice s textem kardinála Dominika Duky. Podle jejich závěrů komunisti skutečně stárnou a přicházejí o členy, úbytek je ale velmi pomalý a dál se zvolňuje.

Jan Boček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme