Zvěři nejvíc chutná jedle, ale chránit musíme všechnu výsadbu

8. říjen 2014
Dobré odpoledne

Na podzim se musí v lese především ochránit mladá výsadba. „Mladé porosty jsou poškozovány zvěří, která je okusuje. Jednak má hlad a jednak jim to chutná, hlavně koncové výhonky jehličnatých stromů, to je pro ně velká dobrota,“ popisuje odborný lesní hospodář Jiří Pohan škody na mladých dřevinách, které v lese může napáchat vysoká zvěř. „Na ochranu stromečků proti okusu se používají chemické materiály a takzvané oplocenky nebo individuální ploty.“

„Lesníci odjakživa zkoušeli míchat různé materiály, které by stromky zvěři zošklivily, takže současné přípravky jim páchnou, nechutnají a ještě jim drhnou mezi zuby, protože jejich mechanickou složku tvoří písek nebo omítka,“ vysvětluje Jiří Pohan. „Na trhu jsou přípravky jako například klasický Morsuvin, který značně páchne a chutná po omítce, Averzol a Neoponit mají bílou barvu a jemnější konzistenci a poslední dobou se používá i přípravek Cervacol, který stačí aplikovat ve velmi malém množství asi jako zubní pasty na kartáček.“

Oplocenka v lese většinou pomáhá podle Jiřího Pohana také. „V lesnictví oplocujeme veškeré listnaté výsadby, z jehličnanů pak jedle, která zvěři velice chutná. Jedli, i když jí bude mezi výsadbou jen pár kusů, ta zvěř najde. Jedle navíc nesnáší okus, takže po několika letech opakovaných okusů se stromek už nevzpamatuje.“ U oplocenky existuje ale riziko poškození, takže zvěř pak může proniknout dovnitř a výsadbu stejně zničit, proto je dobré ochranu kombinovat. Individuální ochrana oplocením jednotlivých stromků se také provádí, ale je finančně hodně náročná. „Je vhodná právě pro zmiňované jedle,“ uvádí Jiří Pohan.

Poté, co majitelé ledů v létě provedou vyžnutí buřiny, plevele a náletových dřevin, mohou někdy v kulturách nechat slabší sazenice. „To se zvěři nechá, ať si ukousne. Můžeme i část stromků nechat bez nátěru, zatímco pěknou výsadbu si chráníme. To nám dokonce ušetří náklady na likvidaci nežádoucích sazenic,“ říká lesník. Na podzim se dá také použít plevel ničící herbicid Roundup nebo Reglone. V druhé polovině září a v říjnu už na něj smrk není citlivý, takže se majitel lesa může pomocí těchto přípravků zbavit zvláště úporných plazivých ostružin.

Na Vysočině dělá škody jelen, daněk, muflon, i srna. „Velkým nepřítelem lesních kultur jsou ale i myši. Ty mají na velké ploše nory, v zimě si pod sněhem vytvoří chodbičky, okusují kmínky a na jaře pak zjistíme, že celá vysazená kultura je pryč,“ varuje Jiří Pohan. Na hubení myší se používá jediný přípravek, ale dají se využít i přírodní predátoři. Staví se například pro dravce tyče s příčkou zvané berličky, na nichž dravec sedí a snaží se myši ulovit.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.