Krajně pravicová strana UKIP zřejmě získá první mandát v britské sněmovně

Anglický Clacton se s velkou pravděpodobností stane prvním okrskem, kde voliči vyšlou do Dolní sněmovny kandidáta krajně pravicové Strany pro nezávislost Spojeného království (UKIP). Faktický dopad dnešních doplňovacích voleb je skoro nulový, symbolika je ale značná. Populistická formace, která opakovaně zabodovala v evropských volbách, totiž začne ještě více ovlivňovat britskou politiku. Hlavní roli v tom přitom sehraje první přeběhlík z Konzervativní strany Douglas Carswell.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radnice v Clacton-on-Sea

Radnice v Clacton-on-Sea | Foto: Jiří Hošek

„Najde se dost lidí, kteří mě v hlasování nepodpoří. To se ve volbách prostě stává. Na to mají místní obyvatelé, kterým se nelíbí, co jsem udělal, plné právo. Myslím si ale, že mě nikdo nemůže označovat za přeběhlíka nebo dezertéra, protože jsem přece na svůj poslanecký mandát rezignoval. Stranickou příslušnost změnily desítky politiků, ale jen málokdo dal šanci voličům posoudit, jestli se rozhodl dobře," nabízí svůj pohled na změnu stranických barev Douglas Carswell.

Ve štábu prvního poslance Konzervativní strany, který přešel pod prapor euroskeptika Nigela Farage, je hlava na hlavě. Na Carswella tu stojí frontu novináři, dobrovolníci, kteří chtějí pomoct s kampaní, i potenciální voliči UKIP, tedy strany, jejíž přívržence David Cameron před časem označil za „klozetové rasisty".

Přehrát

00:00 / 00:00

V britském Clactonu, kde se konají doplňovací volby do Dolní sněmovny, natáčel zpravodaj Jiří Hošek

„Volím ty, kteří podle mě udělají to největší dobro pro tuto zemi a její obyvatelstvo," vyhýbá se sedmdesátiletý Ken Priest tak trochu odpovědi na otázku, zda volí stranu, nebo osobnost. Bývalý příslušník britských ozbrojených sil podpořil v posledních parlamentních volbách konzervativce. Teď si jeho srdce získal krajně pravicový UKIP. Podle Kena není na jeho podpoře nic špatného.

„Myslím si, že tahle rasistická nálepka není pravdivá. Vždyť se podívejte na předsedu UKIP Farage, jak je obklopený lidmi z celého světa, kteří vstoupili do jeho strany. Jistě se v UKIP najdou černé ovce v podobě skutečných rasistů, ale ti můžou být stejně tak dobře u dalších stran. UKIP má smůlu v tom, že přitahuje podivné existence, ale to je prostě úděl nových stran," dodává Ken Priest.

Clacton je město, kde najdete stejné množství asijských bister a polských lahůdkářství jako jinde v Británii. Nikdo tu na cizince nepořádá hon. Přesto tu požadavek tvrdší imigrační politiky boduje a Douglasu Carswellovi nejspíš pomůže v barvách nové strany obhájit poslanecký mandát.

„Člověk nemůže být proti jisté míře imigrace. V téhle oblasti máme třeba nedostatek praktických lékařů. Někteří místní doktoři se narodili v Egyptě nebo tu máme třeba velmi oblíbenou rumunskou lékařku. Potřebujeme ale po vzoru Švýcarska nebo Austrálie získat možnost kontrolovat lidi, kteří do Británie přijíždějí. Chceme si přistěhovalce vybírat podle toho, co umějí, a podle dalších kritérií," odhaluje svoji představu ohledně imigrační politiky Douglas Carswell.

Douglas Carswell | Foto: Jiří Hošek

„Douglas Carswell byl podle všeho dobrým poslancem za Clacton. Pořádně nevím, co ho k přestupu do UKIP vedlo. Možná se bál, že ho lidé za konzervativce znovu nezvolí," spekuluje tradiční volička Toryů Christine McCluskyová, která zachová věrnost straně. Hlasovat pro UKIP pro ni nepřichází v úvahu.

„UKIP hraje pořád dokola jen na evropskou a imigrační notu. To není dost pro to, aby mě tahle strana získala. Nebudu hlasovat pro Carswella jen proto, že byl dobrým poslancem,“ říká paní McCluskyová.

Carswell obhájil poslanecký mandát v roce 2010 s obrovskou většinou 12 tisíc hlasů a je určitě favoritem. Konzervativci, kteří cítí, že stojí zády ke zdi, se rozhodli proti Douglasi Carswellovi nominovat populárního herce Gilese Watlinga, hvězdu seriálu Bread a bývalého blízkého spolupracovníka Douglase Carswella.

„Douglas si tady určitě vybudoval jistý kult osobnosti. Někteří lidé hlasují pro něj, a nikoli pro UKIP. Jiní zase smýšlejí přesně obráceně. Doufám, že voliče přesvědčí, že jsem místní člověk. Vždyť poprvé jsem do Clactonu přijel už v roce 1957," uvádí Giles Watling, který si je vědom role outsidera.

Tu během předvolební kampaně ještě zvýraznil jeho stranický kolega, londýnský starosta Boris Johnson, který si v rozhlasovém interview nedokázal vzpomenout, jak se Giles Watling vlastně jmenuje.


Zvětšit mapu

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme