Obézní Britové a Američané hůře získávají práci. V České republice rozhoduje spíš praxe než nadváha

9. říjen 2014

Obezita ovlivňuje šance získat dobře placenou práci. Vyplývá to ze studie švédských vědců, kterou zveřejnil týdeník Economist.

Výzkumníci sledovali 150 tisíc sourozeneckých párů ve Spojených státech a Velké Británii. Zjistili, že obézní muži ve věku 18 let vydělávají později v dospělosti o 16 % méně než ti, kdo obézní nebyli.

Obezita během dospívání a při vstupu na pracovní trh člověka omezuje podobně jako nižší vzdělání. Obézní lidé mají srovnatelně nižší příjmy jako lidé bez vysokoškolského titulu.

Obezita prý ovlivňuje celou řadu faktorů, které člověku pomáhají získat lépe placenou práci. Podle studie mají lidé s nadváhou menší motivaci a nižší schopnost navazovat společenské vztahy.

Jaroňová: Rozhodující je firemní kultura

„Určitě bych nepaušalizovala, že člověk, který je obézní, nemá šanci na pracovním trhu,“ říká marketingová ředitelka serveru Profesia.cz Kateřina Jaroňová. Tvrdí, že v České republice není kult dobře vypadat tak silný jako v západních zemích.

„V České republice je stále základem při výběru nových zaměstnanců odborná praxe, kompetence nebo osobní charakteristika uchazeče. Pravdou však zůstává, že některé firmy dbají na přenesení firemní kultury a hodnot na své zaměstnance a obzvláště potom na pozicích typu obchodní zástupce nebo recepční, kteří reprezentují hodnoty firmy u klienta,“ upřesňuje Jaroňová.

Například společnosti poskytující doplňkové služby ve farmacii chtějí, aby jejich zaměstnanci vypadali zdravě.

Podle marketingové ředitelky Profesie neplatí plošná teze, že obezita může být handicapem.

„Obezita jako taková sebou nese mnoho nemocí a každý den pracovní neschopnosti je pro firmy nevyžádaný náklad. Proto se firmy snaží dbát o zdraví zaměstnanců a investují nemalé peníze do benefitů typu sportovní aktivity, ovoce do kanceláří nebo masáží,“ doplňuje Kateřina Jaroňová.

autoři: mvo , Michael Rozsypal
Spustit audio