Nobelovu cenu za literaturu získal francouzský spisovatel Patrick Modiano

Nobelova cena za literaturu putuje letos do Francie. Prestižní ocenění získal devětašedesátiletý Patrick Modiano za své romány popisující život v okupaci a umění popsat složité lidské osudy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Patrick Modiano na archivním snímku z roku 2010

Patrick Modiano na archivním snímku z roku 2010 | Zdroj: ČTK

Modiano se narodil 30. července 1945 v Boulogne-Billancourt. Vydal více než 30 románů, za které dostal mnohé ceny, mezi nimi Velkou cenu Francouzské akademie nebo Goncourtovu cenu. Mezi oceněními ale nechybí ani mnohá zahraniční.

Modianovu literaturu tvoří dva základní tematické okruhy. První se týká hledání vlastní identity, druhý pak německé okupace. Porota Modiana ocenila za jeho umění pracovat s pamětí, díky které čtenářům přináší jinak neuchopitelné lidské příběhy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nobelova cena za literaturu putuje po patnácté do Francie. O Patricku Modianim mluvil zpravodaj ČRo ve Francii Jan Šmíd

„Oficiální vyhlášení je za umění vzpomínat, díky kterému vyvolává neuchopitelné lidské osudy a odhaluje život během okupace. Jeho knihu ale zvládnete přečíst za odpoledne a po večeři klidně druhou. Nejsou nijak dlouhé, většinou mají jen 30 až 50 stran,“ říká Peter Englund, sekretář nobelovského výboru.

„Navíc píše jednoduchým jazykem. Ale zároveň kompozice knih je velmi elegantní a síla myšlenek obrovská,“ dodal Englund.

Z Modianových knih jsou do češtiny přeložené jen čtyři. Například Dora Bruderová, která popisuje osudy mladé židovské dívky, která utekla v době druhé světové války z internátu. V 80. letech česky vyšly Ulice temných krámků, Takoví hodní hoši a Mládí.

Nobelovu cenu za literaturu získal Patrick Modiano | Foto: Reuters

„Patrick Modiano je hlavně francouzským autorem. Do angličtiny bylo přeloženo jen šest z jeho třiceti knih. Píše o věcech, které se týkají Francie, hlavně o období okupace, kolaboraci, identitě,“ říká pařížský zpravodaj ČRo Jan Šmíd.

Favorité neuspěli

Modiano nepatřil mezi favority na udělení letošní ceny. Sázkové kanceláře favorizovaly keňského spisovatele Ngugi wa Thiong'a, Japonce Haruki Murakamiho a ukrajinsko-běloruskou novinářku a spisovatelku Světlanu Aleksijevičovou.

K vyznamenání patří i finanční odměna v přepočtu téměř 24 milionů korun a účast na tradičním slavnostním ceremoniálu, který bude v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince.

Zatímco ceny za lékařství, fyziku, chemii a literaturu se předávaly ve Stockholmu, Nobelova cena za mír se bude zítra předávat v norském hlavním městě Oslu. V pondělí ještě bude ve Stockholmu vyhlášena Nobelova cena za ekonomii.

Držitelé Nobelovy ceny za rok 2014 | Foto: Český rozhlas

Igor Maňour, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme