Finsko.cool. Tak zní motto čestného hosta Frankfurtského knižního veletrhu.

9. říjen 2014

Finové o sobě říkají, že jsou vynalézaví, světu otevření a trochu hrdí. Jak a o čem píší autoři ze severu, to prezentují jako čestní hosté ve svém pavilonu na Frankfurtském knižním veletrhu.

Finové se prezentují jako světu otevření, ale ve světě mají spíš pověst introvertů. Koluje o nich následující vtip: Jak se pozná finský extrovert? Podle toho, že při rozhovoru neupírá pohled na své boty, nýbrž na boty svého partnera.

Finská literatura je velmi mladá. Finové byli do 19. století ve švédském područí a dalších sto let v ruském. Finština je – vedle švédštiny – úředním jazykem teprve 150 let. O to více, řekla bych dokonce v evropském měřítku bezkonkurenčně, Finsko pečuje o své čtenáře. Finské knihovny jsou bezplatné a záviděníhodně navštěvované 40% procenty obyvatelstva. Spisovatelé dokonce dostávají od státu minipoplatky za každou vypůjčenou knihu.

Motto čestného hosta zní: Finsko–Cool. Musím ovšem dodat: prezentováno v horkém stavu. Mnozí z 60 finských autorů, kteří přijeli na letošní knižní veletrh, čtou ze svých knih také ve frankfurtských saunách a ve vlastním pojízdném saunovém autobusu, s kterým cestují po celém Německu. Někteří finští spisovatelé jako Arto Paasilinna nebo Ilkka Remes jsou už v Německu známí jako autoři detektivek a dětské literatury. Jiní, hlavně mladí autoři, například Katja Kettu doufají, že se ve Frankfurtu známí stanou. Pro letošní veletrh vyšlo více než 200 titulů o Finsku nebo přeložených z finštiny.

Pavilon plný stínidel

03224770.jpeg

Poprvé v historii Frankfurtského knižního veletrhu nenavrhl interiér pavilonu hostující země renomovaný architekt. Finové vyzvali studenty architektury a designu, aby stánek pojali v rámci jejich absolventské práce. Výsledek je velmi reprezentativní. Pavilón velikosti poloviny fotbalového hřiště je bílo–bílý. Nad podlahou je v rozdílných výškách a odstupech zavěšeno šest rotund různých průměrů. Na první pohled připomínají obrovská stínidla lamp, jsou potažené bílým, matným materiálem. Uvnitř rotund jsou vystaveny knihy, v jedné hraje finský jazzový orchestr, v jiné je experimentální laboratoř, ve které počítač vytváří pro návštěvníky po zadání několika údajů básně šité na míru. Celkový dojem je křišťálový, evokující finská jezera. Známé lesy Finové zřejmě úmyslně vytěsnili.

Finsko se prezentuje nejen přímo na výstavišti, ale i v rozsáhlém doprovodném programu. Jmenuji jen několik příkladů za všechny. Frankfurtské filmové museum uspořádalo rozsáhlou retrospektivu filmů slavného finského režiséra Kaurismäkiho. Galerie Schirn zahájila minulý týden výstavu významné finské malířky první poloviny 20. století Heleny Schjerfbeck. Pro ty, kteří mají rádi čísla: v areálu veletrhu je naplánováno celkem 240 akcí s finskou účastí a kromě něj ještě dalších 80.

autoři: Eva Novak , Karel Kratochvíl
Spustit audio