Opočno hostí prestižní setkání sokolníků. Na 47. sraz přijeli z celé Evropy

Na 47. setkání na opočenském zámku přijeli dnes kromě domácích také sokolníci z okolních zemí, Belgie i Skotska. Na akci s velkou tradicí a atmosférou, která bude trvat do soboty, se jich letos sešlo téměř sto. S sebou mají šedesát dravců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sokolník na 47. setkání v opočenském zámku

Sokolník na 47. setkání v opočenském zámku | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

Každý den začínají sokolníci slavnostním nástupem, po kterém se rozjíždějí na lov do honiteb v okolí. Večer se vrací na nádvoří na výhřad ulovené zvěře, za celé tři dny je to obvykle kolem 150 kusů, především zajíců a bažantů.

Cizinci do Čech přijíždějí i díky místním mysliveckým rituálům, které se v roce 2011 zasloužily o zapsání českého sokolnictví na seznam nehmotného světového kulturního dědictví UNESCO.

„Jezdím sem od roku 1990. Důvod? Potkám tady staré kamarády z celého světa a také se mi líbí lovecké rituály, které respektují ulovenou zvěř,“ řekl Skot Jeff Knight, který přijel s orlem skalním.

Sokolníci se na setkání do Opočna sjeli poprvé v roce 1967. Letošní 47. sraz je otevřený i pro veřejnost.

Speciálně pro ni je určené sobotní dopoledne. Od 10 hodin budou sokolníci zájemcům představovat na Vodětínském kopci poblíž opočenského vlakového nádraží dravce i lov s nimi. Pro děti připravili soutěže.

Veřejnost se může přijít podívat i na každodenní ranní nástupy a večerní výhřady zvěře od 19 hodin.

Do Opočna na sraz přijeli domácí i zahraniční sokolníci | Foto: Jiří Fremuth

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme