Alexander Tolčinský: Slovinka Alenka Bratušeková eurokomisařkou nebude

9. říjen 2014

Alenka Bratušeková - královna plytkých odpovědí, katastrofa, rozčarování, nebo tragikomedie. To jsou některé reakce na vystoupení slovinské expremiérky Alenky Bratušekové před výbory Evropského parlamentu.

Před jejich poslanci měla obhájit svou připravenost na výkon funkce místopředsedkyně Evropské komise, která by měla na starost energetickou unii. Stala se jedinou obětí obhajoby před europoslanci, kterou také někdy nazývají „grilováním“ kandidátů.

Bezpochyby pohledná politička, na níž zejména bulvární média oceňovala její dlouhé fotogenické nohy a dokonce se prý během setkání se svých tehdejším srbským protějškem Ivicou Dačičem během rozhovorů ptala, proč se jí nedívá do očí, ale na nohy, se stala premiérkou poté, co musel pro podezření z korupce, za kterou byl později skutečně na 2 roky odsouzen, odstoupit její předchůdce Janez Janša.

Čtěte také

Slovinsko bylo před státním bankrotem, především kvůli nekrytým úvěrům bank, které většinově vlastnil stát a musel tedy za zmíněné půjčky ručit. Tehdy čerstvě jmenovaná předsedkyně vlády Alenka Bratušeková své evropské kolegy, zvláště německou kancléřku Merkelovou přesvědčila, že stav Slovinska nesměřuje k řeckému scénáři a zemi zachránila v momentě, kdy jí otřásaly mohutné protesty obyvatelstva, nespokojeného s celkovým stavem politické scény.

Nastoupila za stranu Pozitivní Slovinsko, kterou založil lublaňský starosta Zoran Jankovič. Jenže ten ji letos v květnu porazil ve vnitrostranických volbách. Vláda podala demisi a Alenka Bratušeková založila vlastní alianci, nesoucí její jméno. Ta se v následných předčasných volbách do parlamentu nedostala. V té době se premiérka v demisi vlastně sama nominovala na slovinskou kandidátku na eurokomisařku. A tady asi udělala v očích euro institucí první chybu.

Slovinka Alenka Bratušeková eurokomisařkou nebude

Svou samovolnou nominaci nedokázala přesvědčivě vysvětlit. Její samo nominace navíc doma ve Slovinsku vyvolala vlnu nevole. Bratušeková v minulých dnech nedokázala ve Štrasburku přesvědčivě reagovat na otázky poslanců příslušných výborů europarlamentu, které se týkaly jejích odborných znalostí, nutných pro eurokomisařku odpovědnou za energetickou unii. Poslanci výborů, kteří rozhodovali o tom, zda Bratušeková projde nebo ne, rozhodli poměrem hlasů 112 ku 13 jasně v její neprospěch.

Nový předseda Evropské komise Jean Claude Juncker má teď o starost navíc. Musí hledat nového člena, nebo členku komise a Slovinsko předložit novou kandidátku, nebo kandidáta. V této souvislosti už se objevují první jména. Slovinská poslankyně ze sociálně demokratické frakce Tanja Fajonová, současná slovinská ministryně bez portfeje Violeta Bulcová nebo Janez Potočnik, dosavadní eurokomisař pro životní prostředí.

Čtěte také

Pravděpodobnější jsou první dvě kandidátky, protože novému šéfovi Evropské komise záleží na přiměřeném zastoupení žen a pádem Bratušekové mu jedna ubyla. Nová kandidátka, nebo kandidát podstoupí již zmíněné v uvozovkách „grilování“ před výbory europarlamentu pravděpodobně příští týden. O potvrzení eurovlády by pak měl parlament rozhodovat 22. října, aby mohli komisaři od počátku listopadu naplno zahájit svou práci.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio