Sir Nicholas Winton přijede převzít Řád bílého lva do Prahy osobně

Zachránce více než 600 českých židovských dětí sir Nicholas Winton přijede 28. října do Prahy převzít Řád bílého lva. Wintonův záměr zúčastnit se osobně předávání státních vyznamenání potvrdil prezident Miloš Zeman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sir Nicholas Winton (archivní foto)

Sir Nicholas Winton (archivní foto) | Foto: Li-sung

„Vím, že sir Winton se těší do Prahy, a já se těším na něj,“ uvedl prezident Zeman.

Do Prahy přijede Nicholas Winton, pokud mu to dovolí jeho zdravotní stav. Letos mu bylo 105 let.

Nicholas Winton zorganizoval těsně před vypuknutím druhé světové války převoz 669 československých židovských dětí z tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava do Británie, a tím jim zachránil život.

Britský burzovní makléř Nicholas Winton si zlo přicházející z Německa uvědomil ve chvíli, kdy se před hrozbou nacismu začalo k jeho rodině do Anglie stěhovat židovské příbuzenstvo. Ani na chvíli proto nezaváhal, když ho jeho přítel požádal, aby zkusil z Prahy odvézt děti. Jednoduché to však nebylo.

„Britové nebyli ochotní povolit dětem vstup do země bez doprovodu. Koneckonců tehdy byly britské děti evakuovány z Londýna. Byla to obtížná doba. Když jsem šel na ministerstvo vnitra, řekli mi ano, můžete to dělat, a tady jsou podmínky, na základě kterých můžete děti do Británie přivézt,“ vzpomínal Nicolas Winton na dobu těsně před druhou světovou válkou.

Hrdinství a skromnost

V Praze měl Winton kancelář, která záchranu dětí zařizovala, další lidé hledali v Anglii náhradní rodiny, které by děti přijaly.

Nicholas Winton byl oceněn řadou britských i českých vyznamenání. Byl povýšen do šlechtického stavu, v roce 1998 mu tehdejší prezident Václav Havel udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka a v roce 2010 dostal od bývalého britského premiéra Gordona Browna medaili Hrdina holokaustu.
Pramen: ČTK

Druhého srpna 1939 vyrazil z Prahy poslední vlak, který úspěšně dojel do Anglie. O měsíc později už děti takové štěstí neměly, vypukla válka a Němci vlak zastavili a vrátili.

Na Wintonovu odvážnou a riskantní práci a stovky zachráněných dětí se na půl století skoro zapomnělo.

Seznamy dětí však objevila v roce 1988 Wintonova manželka Greta při úklidu půdy. Dokumenty předala britské historičce, která v televizním studiu BBC zorganizovala dojemné setkání zachráněných a zachránce.

Nicholas Winton | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme