Do Muzea Kampa dorazil unikátní obraz Andyho Warhola

Jeden z nejvzácnějších obrazů slavného amerického malíře Andyho Warhola je v Praze. Unikátní malba dvou nejstarších modelů slavné automobilky Mercedes-Benz patří zároveň mezi prostorově největší díla slavného představitele takzvaného pop artu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Museum Kampa

Museum Kampa | Foto: Eva Dvořáková

Obraz, který ukrývá bedna velkosti celé jedné stěny menšího pokoje, představuje jeden z posledních originálů, které Andy Warhol namaloval.

Dílo Daimler Motorkutsche a Benz Patent-Motorwagen z roku 1987 je součástí nedokončené kolekce, kterou Warhol maloval na zakázku pro automobilku Mercedes-Benz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Transport unikátního díla na Kampu sledovala Veronika Neprašová

Na díle, které teď na pár týdnů najde dočasné útočiště na pražské Kampě, jsou stejnojmenné první dva modely automobilky z 80. let 19. století.

Unikátní je nejen rozměr plátna - 234 × 640 centimetrů, ale také fakt, že existuje pouze jediný tisk díla.

Kvůli aklimatizaci zůstane dílo do zítřka v obalu

„Obraz není nijak extrémně těžký, protože balení není těžké, ale manipulace s takhle velkým obrazem je náročná. Myslím, že má 15 kilogramů,“ říká jeden z mužů, kteří měli bezpečný transport vzácného díla na starosti.

Unikátní dílo do Prahy přicestovalo ze Švýcarska, odkud vyrazilo dnes brzy ráno. „Jelo to naprosto bez přerušení jízdy takových 10 až 12 hodin,“ dodává.

Plátno, které zaměstnanci muzea vnesli do útrob muzea, zůstane kvůli aklimatizaci až do zítra zabalené v transportní bedně. Teprve poté ho rozbalí a představí veřejnosti.

Obraz se pak stane zlatým hřebem připravované výstavy Auto v proměnách času, na které se dále představí díla Theodora Pištěka, Kamila Lhotáka nebo Bedřicha Dlouhého.

mkp, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme