Ministerstvo chce v občanském zákoníku zatím změnit jen 12 paragrafů

V novém občanském zákoníku zatím ministerstvo spravedlnosti navrhuje změnu jen 12 paragrafů. Původně chtělo výrazně větší novelizaci, ta ale měla řadu odpůrců. Například z kolegia Ústavu státu a práva nebo České advokátní komory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo spravedlnosti

Ministerstvo spravedlnosti | Foto: Filip Jandourek

Podle kritiků by měly být změny jen technické, aby odstranily zjevné chyby. Ne ale koncepční. Na ty je údajně třeba důkladnější analýza - minimálně po několika letech fungování nového občanského zákoníku.

Zřejmě i proto oznámil resort spravedlnosti, že úpravy občanského zákoníku se nyní dotknou pouze 12 paragrafů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přípravě novely občanského zákoníku mluvili právníci Robert Pelikán a František Korbel

„Původní plán trvá, ale protože jsme zjistili, že přece jen si vyžádá více času zejména na diskuse s odbornou veřejností, tak jsme z původní novely vyňali věci, kde jsme přesvědčeni o skutečně urgentní nutnosti změny,“ upozornil náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán.

„Zejména pro podnikatelskou veřejnost je tam důležitá věc v podobě formy plných mocí, kde měníme to, že dosud se vyžadovala forma notářského zápisu. V případech, kde to dělá potíže, to není potřeba. Měníme otázku pitev, kde registrujeme problém s tím, že není jasné, jak se dá, nedá pitvat.“

Pelikán jmenoval také změnu týkající se periody přezkumu svéprávnosti nebo úpravu uzavírání pracovních smluv s osobami po dovršení 15 let.

Přístup ministerstva ocenil bývalý náměstek a současný advokát František Korbel, avšak poznamenal, že resort mohl zasáhnout dříve.

„Problém, který vznikl ze strany ministerstva, je v tom, že mělo velké oči. Původní návrh novely, kterou připravovalo, obsahoval stovky a stovky bodů, což vyděsilo praxi. Tak rozsáhlou novelu v době, kdy se výklad práva teprve tvoří, si nikdo nepřál.“

„Ministerstvo teprve v reakci na nespokojenost veřejnosti přispělo k novele racionálně a vytipovalo těch pár paragrafů. 12 paragrafů je minimum z 3000. O těch dalších ať se vede diskuse, to je v pořádku,“ míní Korbel.

Robert Pelikán se nedomnívá, že by diskuse trvala příliš dlouho. „Jsem přesvědčen, že zjara příštího roku už věc půjde do legislativního procesu.“

„Nemyslím, že lze vydiskutovat stovky bodů novely přes zimu či léto a mít za rok nějakou rozsáhlou novelu,“ oponoval František Korbel a připomněl nutnost soudní praxe, která trvá určitou dobu.

Milan Kopp, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme