Obavy ze špatné úrody kávy v Brazílii ženou její cenu vzhůru

Káva zdražuje. Zatím jen na světových burzách. Ceny kávy jsou nejvyšší za dva a půl roku. A to přesto, že největší exportéři na světě hlásí, že mají této suroviny na vývoz dokonce víc než loni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražení kávy

Pražení kávy | Foto: Lenka Šipošová

Třetina kávy, která se na světě spotřebuje, vyroste v Brazílii. Když vezmeme v potaz jen jemnější arabiku, tak je to polovina. A právě obavy z budoucí špatné úrody způsobené velkým suchem ženou nahoru ceny na burzách.

Export z Brazílie přitom roste. Dokazují to alespoň čerstvá čísla od tamních exportérů. Od ledna do září se vyvezlo skoro o pětinu víc kávy než loni. V tom je sice započtená úroda i z loňské sezony, nicméně i v září se vyvezlo víc než loňském roce. A předpoklady brazilských pěstitelů pro letošní úrodu se zatím přes obrovské sucho zlepšovaly. I Vietnam, další významný vývozce, hlásí, že se vývoz o něco zlepšil.

Když je něčeho na trhu víc, logicky by se mělo zlevňovat. Jenže trhy s kávou takhle nefungují. Už dnes se nakupuje káva, která teprve vyroste. Kdo správně odhadne budoucí cenu na trzích, může pěkně vydělat. A ten, kdo letos v lednu "budoucí kávu" nakoupil, vydělal hodně.

Vývoj cen musí mít samozřejmě nějaký základ. Už v těchto dnech brazilští pěstitelé kávy pečlivě sledují, jak jim keříky nasadí květy na další úrodu. A příliš optimističtí nejsou. Je říjen, do kávových oblastí už měly přijít jarní deště, ovšem zatím nepřišly. Pěstitelé tak nervózně čekají, kolik krásných bílých květů nakonec vykvete.

Na trzích jsou všechny podobné zprávy sledovány a mohou způsobit velké výkyvy v cenách. Pěstitelé pak musejí prodávat své šedesátikilové pytle s kávou za takovou cenu, jaká na trhu je.

Odběratelé kávy, jako třeba některé velké řetězce kaváren, mají velkou část zásoby na další rok. Případné zdražení by se tak u nich projevilo až v roce 2016.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme