Exmanažeři MUS jsou rok po vynesení švýcarského rozsudku stále na svobodě

Přesně před rokem vynesl soud ve švýcarské Bellinzoně rozsudek v případu privatizace Mostecké uhelné společnosti. Pětici někdejších manažerů firmy vyměřil za podvody a praní špinavých peněz nepodmíněné tresty. Exmanažeři jsou ale zatím stále na svobodě. Čeká se na rozhodnutí odvolacího soudu. Privatizací dolů se dál zabývá také česká policie, konec jejího vyšetřování je ale v nedohlednu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Bývalý manažer Mostecké uhelné Antonín Koláček ještě před vynesením rozsudku nevěřil, že by ho mohli poslat do vězení.

„Já věřím, že Bůh lidem neplní všechna přání, ale jenom ta, která vycházejí z jejich srdcí. A předpokládám, že toto přání paní de Falco splněno nebude,“ řekl tehdy Koláček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přesně před rokem vynesl švýcarský soud rozsudky nad pěticí bývalých manažerů MUS. Kauzu shrnuli Antonín Viktora a Ondřej Kapic

Švýcarský soud se ale přiklonil spíše na stranu zmiňované prokurátorky Grazielly de Falco. Po vyhlášení verdiktu už musel Koláček odpovídat na to, jestli je připraven strávit vyměřené čtyři roky a čtyři měsíce za mřížemi.

„Určitě se nebudu vyhýbat, já jsem na to připravený. Já nepotřebuju žít v nějakých speciálních podmínkách, mně pro život skutečně stačí ty základní lidské potřeby. Ale věřím, že se to stejně nestane, pořád důvěřuju.“

Podle soudu koupili exmanažeři Mosteckou uhelnou za peníze, které z firmy předtím vyvedli. Navíc podvodem připravili stát zhruba o dvě miliardy korun. Obžalovaní to odmítají. Jejich poslední šancí je federální soud v Laussane, kam se odvolali. Termín rozhodnutí tamní soudci ještě neoznámili.

Česko žádá o právní pomoc v zahraničí

Pětice bývalých manažerů čelí kvůli stejné věci obvinění také v Česku. Policie v tomto týdnu oznámila, že zabavený majetek se vyšplhal až na víc než 1,5 miliardy korun. A pokračuje v dalších krocích.

„V současné době probíhá vyšetřování, jehož ukončení závisí především na vyřízení několika žádostí o právní pomoc v několika zemích,“ říká olomoucký státní zástupce Petr Šereda.

Do konce roku se podle něj kauzu uzavřít rozhodně nepodaří.

Odsouzení bývalí manažeři Mostecké uhelné | Foto: Český rozhlas

Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme