Nový šéf polské diplomacie Schetyna míří do Prahy. Chce zlepšit spolupráci

Polské ministerstvo zahraničí chce oživit česko-polské vztahy. Do Prahy se proto dnes přijede představit nový šéf polské diplomacie Gregorz Schetyna. Krize na Ukrajině podrobila podle Varšavy vzájemnou spolupráci těžké zkoušce. Polsko patří mezi vůbec nejtvrdší oponenty ruského prezidenta Vladimira Putina. Česko ale protiruské sankce opakovaně kritizovalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo zahraničních věcí

Ministerstvo zahraničních věcí | Foto: Filip Jandourek

Návštěva má být novým impulzem pro spolupráci v rámci Visegrádské čtyřky, říká polské ministerstvo zahraničí. Česká republika je po Francii a Německu třetí zemí, kam nový šéf polské diplomacie zamířil.

Polský tisk věnoval v posledních měsících velkou pozornost vlažnému až odmítavému postoji Prahy k sankcím proti Rusku. Varšava je totiž naopak tvrdě prosazovala.

Polský ministr zahraničí Gregorz Schetyna vystřídal před několika týdny Radoslawa Sikorského. Výměna zkušeného a nesmlouvavého diplomata mezinárodního formátu za Schetynu, který má hlavně parlamentní a stranické zkušenosti, se nelíbila mimo jiné polskému prezidentovi Bronislawu Komorowskému.

Před několika dny to dal znovu jasně najevo v rozhovoru pro televizní stanici TVN 24. Vzápětí ale Komorowski dodal, že nemá pochybnosti o schopnostech nového ministra funkci zvládnout.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme