Dunja Knebl: Kololira

10. říjen 2014

Většina repertoáru chorvatské zpěvačky pochází z regionu Medimurje, který leží severně od Záhřebu, u hranic s Maďarskem a Slovinskem. Je to malebný kopcovitý kraj, ohraničený dvěma řekami - Dravou a jejím přítokem Murou.

Chorvatská zpěvačka Dunja Knebl se narodila v Záhřebu, část života strávila ve Spojených státech, Indonésii a v Rusku, dlouho se živila jako překladatelka a až ve svých 47 letech natočila první album s tradičními písněmi z Chorvatska.

Ve své vlasti je považována za živou encyklopedii chorvatských hudebních tradic. Za hranicemi své země zatím příliš známá není, což by ale mohlo změnit její nové album, nazvané Tamo Doli. Natočila ho v loňském roce. První setkání s jejím zpěvem může být ale šokující - i když zpěvačce bylo letos na jaře osmašedesát let, její hlas má neuvěřitelnou vitalitu i čistotu, kterou by jí mohly závidět zpěvačky o tři generace mladší.

Zpěvačka Dunja Knebl je aktivní v mnoha oblastech: do angličtiny přeložila několik chorvatských kuchařek - a vytvořila sólový koncertní program s názvem Jak jsem se stala zpěvačkou ve svých 47 letech. Jedná se skutečně o autobiografický příběh - své první album, která původně vyšlo jen na magnetofonové kazetě, skutečně vydala roku 1994, kdy jí bylo 47 let.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Kad Ja ProDJem Jednu Goru, Savila Se Grana, Ljubav I Postenje, Cula Jesam.

Spustit audio