Čeští ovocnáři bojují na nerovném trhu, stýská si jejich předseda Martin Ludvík

14. říjen 2014

Máte rádi české ovoce? V sadech dozrávají právě ta poslední zimní jablka. A vzhledem k tomu, že podle předsedy Ovocnářské unie České republiky Martina Ludvíka není letos úroda taková, jakou by si představoval, nenechte si je ujít…

Přestože české pěstitele zasáhlo ruské embargo, se zlevněním tuzemského ovoce nepočítejte. Úroda není ideální a ceny, za které ho koupíte, pěstitelé tak docela neurčují.

Ceny, za které ovocnáři letos dodávají kilogram jablek do supermarketů, se pohybují od 8 do 13 korun. „Ale to je částka, od které musíme odečíst poměrně vysoké náklady na dopravu, balení, zaskladnění, což jsou další tři čtyři koruny,“ upozorňuje Martin Ludvík.

Ovocnářům se samozřejmě zdá tahle částka malá. „Náklady na vypěstování kilogramu jablek se pohybují kolem 7 až 9 korun,“ říká předseda Ovocnářské unie České republiky.


Jablka v ČR:
Jablka se dělí na dva typy. Jedním jsou tzv. jablka na zpracování. Ta se používají k výrobě jablečných koncentrátů, čerstvých moštů, přesnídávek. Vyrobí se jich u nás 50 až 60 tisíc tun. Dalším typem jsou konzumní jablka. To jsou ta, která běžně koupíte v obchodě. Naši ovocnáři jich vyrobí 60–70 tisíc tun. Zhruba stejné množství konzumních jablek se k nám dováží.

Čeští ovocnáři se zároveň vyrovnávají s nerovnými podmínkami na evropském trhu. „Nám nezbývá nic jiného než přizpůsobit cenu našich jablek cenám, za která nabízí jablka polští ovocnáři, jinak bychom neprodávali vůbec,“ vysvětluje Martin Ludvík.

Jíme jablka ošetřená prostředky, které jsou u nás zakázány

A právě například polští ovocnáři mají od svého státu garantované větší dotace, daňové úlevy a mohou třeba používat takové chemické prostředky, které jsou u nás zakázány.

„To je zajímavý paradox. Polský ovocnář může použít postřik, který je u nás z nějakého důvodu zakázaný, a dovézt jablka do České republiky. Náš spotřebitel se o tom nedozví. Kdyby stejný prostředek použil český ovocnář, tak by porušil zákon, a to i kdyby jablka dovezl do Polska,“ upozorňuje Martin Ludvík.


Jak se žije pěstitelům ovoce v období ruského embarga? Jak skladovat jablka během zimy a dají se pěstovat odrůdy bez chemického ošetření? I na tyto otázky odpověděl Martin Ludvík předseda Ovocnářské unie České republiky.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: mjp
Spustit audio