Venezuela musí zaplatit Exxon Mobilu odškodné 1,6 miliardy dolarů za znárodnění

Venezuela musí zaplatit ropné společnosti Exxon Mobil odškodné za znárodnění těžebního projektu. Náhradu ve výši 1,6 miliardy dolarů, v přepočtu téměř 35 miliard korun, přiznala firmě arbitráž Světové banky. Je to ale asi desetkrát méně, než Exxon požadoval. Venezuela znárodnila ropný průmysl před několika lety s tím, že zisky z ropného bohatství mají zůstat v zemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venezuela znárodnila těžební projekt Exxon Mobil před sedmi lety

Venezuela znárodnila těžební projekt Exxon Mobil před sedmi lety | Zdroj: Reuters

Nadnárodní ropný gigant Exxon tvrdí, že rozhodnutí potvrzuje pochybení tehdejší venezuelské vlády prezidenta Huga Cháveze. Ta prý neposkytla za znárodněná aktiva dostatečnou náhradu. Venezuela naopak tvrdí, že je to její vítězství.

„Mezinárodní středisko pro vyrovnání investičních sporů právě vydalo své konečné rozhodnutí, jež skoncovalo s nepodloženými spekulacemi, které se objevovaly po celá léta, že naše republika bude muset zaplatit Exxon Mobilu miliardy dolarů,“ řekl venezuelský ministr zahraničí Rafael Ramírez.

„Středisko potvrdilo, že náhrada, kterou žádal Exxon Mobile za znárodnění, byla vždy přehnaná a naprosto nepodložená, jak naše země uváděla od začátku sporu v roce 2007,“ zdůraznil.

I když jde jen o zlomek peněz, které Exxon Mobil, sídlící v americkém Texasu, požadoval, Venezuela by mohla mít se splátkou odškodnění problém.

V zemi už tak chybí kvůli nedostatku zahraniční měny zboží a některé suroviny, ekonomika je v recesi a bojuje s víc než 60procentní inflací.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme