Vietnam si připomíná 60 let komunistů u moci. Zemi dnes ovládá korupce

Komunisté vládnou ve vietnamské Hanoji už 60 let. Země je dnes ale tržní ekonomikou, kde mají hlavní slovo peníze. Více než osmdesátimilionová země v jihovýchodní Asii zároveň patří k nejzkorumpovanějším na světě. Rozdíly mezi chudými a bohatými se zvětšují. I z tohoto důvodu se desetitisíce Vietnamců snaží najít uplatnění v zahraničí. V přepočtu na obyvatele jich v Evropě nejvíce žije v České republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslavy 60 let od vyhlášení nezávislosti v Hanoji

Oslavy 60 let od vyhlášení nezávislosti v Hanoji | Zdroj: Reuters

V půl sedmé ráno mne probouzí budovatelská píseň. Téměř hodinu se rozléhá ulicemi Hanoje, které už křižují stovky a stovky motorek, ale také stále módnějších elektrických kol.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Hanoji natáčel zvláštní zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

Řidičský průkaz tu nikdo neřeší, a pokud ho skutečně chcete, stačí dát úplatek a dostanete ho, aniž byste museli předvést nějaké schopnosti.

Silnice lemují malé obchůdky nacházející se hlavně v centru, v domech postavených ještě za koloniální nadvlády Francouzů. Od té doby jejich fasádu ale nikdo neopravoval. O to více je zdobí obrazy otce zakladatele Ho Či Mina a rudé vlaječky s hvězdou uprostřed, které najdete i na všudypřítomných buddhistických chrámech.

Náboženství totiž není ve Vietnamu žádné tabu. Vždyť při zasedáních Vlastenecké fronty, což je obdoba někdejší československé Národní fronty, zaujímají čelná místa i mniši. Hanoj také udržuje styky s Vatikánem, na rozdíl třeba od Číny.

Turista u obchodu s vietnamským zbožím v Hanoji | Foto: Reuters

Přesto v zemi otěže vlády dál pevně drží komunisté, kteří, opět na rozdíl od ČLR, stále věří marxisticko-leninské ideologii. Už v roce 1986 však povolili soukromé vlastnictví i podnikání, a drtivá většina obyvatel se tak o politiku nezajímá. Hlavní slovo totiž mají peníze, za které si můžete, respektive musíte koupit prakticky vše.

„Ve Vietnamu je korupce největší. Platíte za vše - aby se vašemu dítěti věnoval učitel, u lékaře, abyste nestáli frontu, dáte sestrám 50 tisíc dongů, což je asi 50 korun, ale doktorům za úspěšnou operaci i šedesátkrát více," stěžuje si postarší paní.

Vietnamská socialistická republika je stát v jihovýchodní Asii, na východě poloostrova Zadní Indie při pobřeží Jihočínského moře. Počet obyvatel přesahuje 90 milionů. Hlavním městem je Hanoj. V zemi vládne komunistická strana, která však dovoluje soukromé podnikání. Oficiálním jazykem je vietnamština.

Jasně dané taxy ale mají i úředníci a policisté, kterým řidiči aut platí 500 a motorek 250 korun. Za získání místa náměstka ministra ovšem musíte mít v kapse až půl milionu dolarů.

Společnost, kde přitom dělníci neberou více než 2700 korun měsíčně, je tak korupcí doslova prolezlá a ta se stala běžnou součástí života Vietnamců, kteří ji dokonce mohou veřejně kritizovat.

Protesty jsou povolené nedaleko prezidentského paláce, nikdo ale nesmí vystoupit proti nejvyššímu vedení. V takovém případě nastoupí bezpečnostní složky a v pohotovosti je i armáda, která je ve Vietnamu jakýmsi státem ve státě. Kdo ji ovládá, vládne i celé zemi.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme