Jefim Fištejn: V USA se blíží volby do Kongresu

10. říjen 2014

Ve svém projevu před studenty ve státě Illinois se prezident Obama pokusil spojit dohromady teze, které se takřka vylučují. Na jedné straně použil slavný řečnický obrat prezidenta Ronalda Reagana, podle něhož posuzovat výkon prezidenta lze jen podle toho, zda se život lidí za poslední čtyři roky zlepšil, či ne.

Podle Obamy se ekonomická situace díky jeho osobnímu úsilí a politice jeho strany objektivně neustále zlepšuje, což znamená, že by si podle Reaganova vzorce zasloužil tu nejvyšší známku. Na straně druhé prezident uznal, že skvělé výsledky jeho vlády pocítila na sobě jen nepatrná část obyvatelstva, kdežto většina Američanů může mít oprávněný pocit, že jejich životní úroveň šla neustále dolů.

Tento Obamův pokus o sofistikované zkrášlení situace souvisí s výsledky posledních průzkumů veřejného mínění, jež naznačují, že Demokratická strana má všechny důvody pro neklidný spánek. Zdá se, že poprvé po šesti letech mají republikáni reálné šance ve volbách zvítězit a ovládnout nejen Sněmovnu reprezentantů, ale také Senát amerického Kongresu. To by učinilo současného prezidenta po zbytek funkčního období „chromou kachnou“ a zablokovalo možnost jakýchkoli jeho zákonodárných iniciativ.

Čtěte také

Stačí ke stávající drobné většině získat dalších 8 mandátů, aby přesila republikánů v dolní komoře byla největší od dob 2. světové války. Podle názoru experta z institutu American Enterprice Michaela Barona statistika dává republikánům důvod pro optimismus. V roce 2010 republikáni dostali v dolní komoře 63 křesla, ačkoli popularita prezidenta Obamy byla tehdy mnohem větší než nyní.

V listopadových volbách jejich úkol bude jednodušší – přidat k tomu dalších 8 mandátů. Otázky, o které v těchto volbách půjde, mají spíše celonárodní nežli lokální význam. A to znamená, že o výsledku bude rozhodovat spíše stranická příslušnost kandidátů než jejich názory na místní problémy.

Logo

Příkladem takového konkrétního problému, který stál Demokratickou stranu hodně bodů, je nespokojenost Američanů s prudkým bobtnáním ústředních úřadů, k němuž došlo v letech Obamovy vlády. To by se dalo odpustit za podmínky mimořádné efektivity úřadů, avšak zkušenost voličů je opačná.

Poslední skandál v Bílém domě, kdy selhala ochranka nejdůležitějšího objektu světa, ukazuje, že dokonce v oblasti bezpečnosti hlavy státu federální služby nejsou na úrovni. Voliči jsou také rozčarováni fiaskem elektronického systému zdravotního pojištění. Demokratická frakce Kongresu a Bílý dům očekávaly, že reforma zdravotního pojištění, zvýšení daňové zátěže pro bohaté, investiční výdaje pro stimulování hospodářství podpoří jejich popularitu mezi voliči.

Ukázalo se, že se demokraté šeredně mýlili. Svou chybu de facto přiznali tím, že všechna tato nepopulární témata zmizela z jejich předvolebních reklamních šotů, zdůrazňuje Michael Baron. Ve výsledku stále reálnější je porážka Demokratické strany ve volbách do Senátu, kde mají nyní chabou většinu 6 mandátů.

Spustit audio