Polsko s Českem chtějí přesvědčit zbytek V4 ke společnému postoji k dění na Ukrajině

Česko a Polsko chtějí zastávat společný postoj k chování Ruska vůči východu Ukrajiny. Shodli se na tom český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD a jeho polský protějšek Grzegorz Schetyna. Při schvalování poslední sady sankcí uvalených na Rusko Evropskou unií zaujalo Polsko radikální postoj, kdežto Česko umírněný. Česká vláda tehdy dokonce prosadila výjimku z embarga pro výrobce obráběcí techniky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD a jeho polský protějšek Grzegorz Schetyna

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD a jeho polský protějšek Grzegorz Schetyna | Zdroj: ČTK

„Nevím, jestli se něco změnilo ve věci embarga na obráběcí stroje,“ podotkl v narážce na českou výjimku šéf polské diplomacie Grzegorz Schetyna.

V otázce případných dalších sankcí a ruské politiky vůči východní Ukrajině zastává Polsko i Česko podle Schetyny podobné stanovisko.

K zastávání společného pohledu na složitou evropskou realitu se budou Praha i Varšava snažit přesvědčit i Slovensko a Maďarsko, tedy zbývající členy Visegrádské skupiny.

Společný hlas Visegradské čtyřky je totiž podle polského ministra v Evropě a hlavně v Bruselu lépe slyšet, když je jednotný.

Polský ministr zahraničí Grzegorz Schetyna | Foto: Pavel Novák

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme