V Budějovicích vznikne přes dva tisíce nových parkovacích míst

8. listopad 2004

Zhruba 2100 nových parkovacích míst pro motorová vozidla by mělo do konce roku 2006 vzniknout v centru Českých Budějovic. Ve srovnání s aktuálním stavem je to narůst parkovacích míst zhruba na trojnásobek. Přetrvávající problémy s parkováním by se tak měly výrazně zmírnit. ČTK to řekl náměstek českobudějovického primátora Juraj Thoma (ODS).

Střed města včetně Lannovy třídy nyní nabízí 602 míst k stání na parkovací automaty a 247 míst na rezidentní a abonentní karty. Již v listopadu budou moci řidiči využívat 570 nových parkovacích míst v obchodním centru IGY na Pražském předměstí, o které se budou dělit se zákazníky a nájemci tohoto nového centra. Jeho výstavba přišla na 850 milionů korun, investorem je společnost ING Real Estate Developement ČR. "Dalších 352 míst ke stání aut vznikne v areálu bývalých Mariánských kasáren, která město prodalo firmě Českobudějovické pozemní stavby. Nedílnou podmínkou prodeje bylo vybudování nových parkovacích míst a přestavba celého objektu, která by měla začít v příštím roce," uvedl Thoma. Asi 400 dalších míst pro vozidla podle něj poskytne parkovací dům v ulici F. A. Gerstnera naproti českobudějovické věznici, který bude hotov do prosince příštího roku. Celkem 116 parkovacích míst bude určeno pro dlouhodobý nájem. Dalších 780 nových míst pro stání automobilů vznikne také v areálu autobusového nádraží, který čeká rekonstrukce. Přestože se jedná o soukromou investici, město se s investorem dohodlo na vytvoření 500 parkovacích míst pro veřejnost: Budou v podzemních podlažích nového autobusového terminálu, propojena podzemními podchody s budovou nádraží Českých drah a provozována nonstop. Kolem dvou stovek parkovacích míst by mělo být za několik měsíců k dispozici ve Staroměstské ulici poblíž bývalého kina Vesmír, kde společnost Alienc vybuduje patrové hromadné garáže.

"Výstavba nových parkovacích míst na území města je naším dlouhodobým zájmem a jejich nedostatek se skutečně snažíme řešit všemi možnými způsoby," řekl Thoma.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio